Tarlós kiáll a budapesti felhőkarcolók mellett

2018.10.03. 10:23 Módosítva: 2018.10.03. 10:53

Tarlós István felülvizsgálná a a magas házakra vonatkozó "ad-hoc" és "szakmaiatlan" építési korlátot - írja a Népszava. A főpolgármester a Mol tervezett felhőkarcolójának alapkőletételén válaszolta ezt a lap kérdésére. Ezt a 120 méter magasra tervezett épületet a 90 méteres korlátozás mellett meg se lehetne építeni, de a 90 méteres korlátot bevezető szabályozást csak a székház építésének engedélyezése után hozták meg, így arra pont nem vonatkozik. 

Tarlós azt mondta, értelmetlen, hogy egy központi, jelképes épület magasságához - Budapesten  Szent István Bazilikához - viszonyítva az egész városban betiltsuk az annál magasabb épületeket. Londonnal példálózva azt mondta,

inkább meg kellene határozni egy sugarat, amin kívül már nem zavarják a látképet a magas házak.

A főpolgármester azt is mondta, hogy az ilyen épületekkel kapcsolatos vitákban kész lenne alkalmazni a fővárosi fejlesztésekre vonatkozó vétójogát is. 

A Fideszt eléggé megosztotta a felhőkarcolók, különösen a Mol székház kérdése. A magas épületek legnagyobb ellenlábasa Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter volt, akinek Tarlóssal több vitája is volt korábban más ügyekben, nem volt igazán jónak mondható a kettejük viszonya. Lázár viszont kiesett a legfelsőbb kormányzati körökből, Tarlósban viszont töretlennek tűnik Orbán Viktor bizalma.

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

A miniszterelnök a napokban a parlamentben arról beszélt, reméli, hogy újra bizalmat szavaznak majd a budapestiek a főpolgármesternek a jövő évi önkormányzati választásokon. 

A Mol székházának a kivitelezői pályázatát novemberben írják majd ki, de a  Népszava szerint valószínűleg a miniszterelnököt milliós magánrepülő utakkal megajándékozó Garancsi István cége, a Market építheti majd fel a felhőkarcolót. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?