Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brüsszel áfát csökkentene, ami a Fidesz szerint adóemelés!

2018.10.05. 20:29 Módosítva: 2018-10-06 10:10:52

Csütörtökön jelent meg a hír arról, hogy az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta azt a javaslatot, amely 25 százalékban maximálná az EU-ban kivethető általános forgalmi adót (valamint azt a javaslatot is, amely fellépne az unión belül áfacsalások ellen, amiket évente nagyjából 50 milliárd eurós kárt okoznak a tagállamoknak. 

Az áfakulcs maximálása, ha kis mértékben is, de fájdalmasan érintené a magyar költségvetést. A 27 százalékos magyar áfakulcsot ugyanis – ami most a világon a legmagasabb – csökkenteni kellene, ha ez az előírás uniós szintű kötelezettség lenne. A vásárlók valószínűleg nem sokat éreznének egy ilyen mértékű áfacsökkentésből, egy bruttó 500 forintos termék, ha a kereskedőkön át is megy az áfacsökkentés, 492 forintra változna, vagyis 100 forintonként 1,57 forint lenne az árcsökkenés.

Az európai parlamenti javaslatra, amit a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is megszavazott, és ami tehát adócsökkentésre kényszeríthetné a magyar kormányt, egy nap elteltével, péntek délután reagált sajtóközleményben a Fidesz. A közlemény címe és első mondatai így szólnak: 

Brüsszel és a baloldal adókat akar emelni (...) Brüsszel és a baloldal meg akarja emelni a személyi jövedelemadót és meg akarja szüntetni a gyerekek után járó családi adókedvezményt. 

Erről az Európai Parlamentben természetesen szó sem volt, csakis az áfáról. Amiről, és az esetleg lehetséges adócsökkentésről viszont a Fidesz közleményében nincs egy szó sem.

Frissítés: A cikk megjelenése után Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő írt, hogy tévedtem, a párt EP-képviselői már csütörtökön adtak ki közleményt A magyar adókedvezmények eltörlésével fenyeget Szanyi javaslata címmel. És ebben ha az áfa szót nem is, a hozzáadottérték-adó kifejezést használják is a fideszesek.

Az EP döntése egyébként még semmilyen kötelezettséget nem jelent a tagországoknak. Sőt, mivel a javaslatok most a Tanács elé kerülnek, és annak egyhangúlag kell döntenie róluk, Magyarország simán megvétózhatja a kezdeményezést.