Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erdoğan rendőrökkel fékezné meg a török inflációt

2018.10.10. 13:29

Budapesti diplomáciai útjáról hazatérve Erdoğan török elnök folytathatja harcát a 15 éves magasságokba repült török inflációval, ami szeptemberben majdnem 25 százalékig ért. A török líra idén eddig 38 százalékot zuhant, az árak elszabadultak, majdnem kétszer annyiba kerül minden – írja a Bloomberg.

Miután a török kormány megtiltotta, hogy az állampolgárok ingatlan-adásvétel és -bérlés esetén külföldi valutát használjanak, a bankokat alacsonyabb kamatozású lakáshitelek kibocsátására kötelezte, és hatóságilag megszabta a kenyér árát, most más, hagyományosnak nem mondható eszközöket is bevet.

A török rendőrök random ellenőrzik az árakat a boltokban, összevetik az árcédulákat, a polcon lévő árakat és a pénztárgépbe beütötteket, továbbá próbaszerűen ellenőrzik a termékek súlyát is, és azt, hogy a boltosok nem halmoznak-e fel túl nagy készletet a termékekből. A boltokban a két héten belüli 30 százalékos áremelkedés sem ritka.