Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szárnyalnak a régió tech cégei

2018.10.12. 11:15

Az elmúlt négy évben átlagosan 1290 százalékkal bővült az árbevételük a régió technológiai cégeinek - derül ki a Deloitte felméréséből.

50 régiós céget rangsoroló listájából és az ahhoz kapcsolódó jelentésből.

A 3D-s nyomtatással foglalkozó cseh Prusa Research az első helyezett, és két magyar is felkerült: a Supercharge és a SmartFront.

A Supercharge Kft. 740 százalékos növekedéssel a 12. helyet szerezte meg a régiós listán. A 2010-ben alapított cég Budapest mellett már Londonban is rendelkezik irodával és olyan nagyvállalati ügyfeleknek fejlesztenek elsősorban mobilra szánt digitális megoldásokat, mint az OTP, a Santander Bank, a Deutsche Telekom, vagy a Magyarországon a NetPincér.hu márkával jelen lévő Delivery Hero.

A másik magyar vállalkozás, a 2011-ben alapított SmartFront elsősorban kis- és középvállalatok számára fejleszt rugalmas, webalapú vállalatirányítási megoldásokat. A társaság 2014 és 2017 között 288 százalékkal tudta növelni árbevételét, ezzel a 45. lett az idei Fast 50 listán. A 2014-hez mért növekedés tavaly még csak 1127 százalék volt, idén már átlagosan 1290 százalékkal nőtt a listán szereplő 50 cég árbevétele.

A listát 19. éve állítja össze a Deloitte. A tavalyi nyertes, az online repülőjegy-foglalási szolgáltatást működtető, szintén cseh Kiwi.com második, a horvát Q Software harmadik lett. Az adatok alapján folytatódik az ágazat robbanásszerű fejlődése a térségben, és új szereplők is megjelennek, amit az is mutat, hogy idén az első ötbe kizárólag új szereplők kerültek be.

A Fast 50 rangsorban való szerepléshez még túl fiatal cégek számára kiírt Rising Star kategóriában az okos utcabútorokat fejlesztő horvát Include tudta felmutatni a leggyorsabb fejlődést. A nagyméretű, de jelentős növekedést elérő társaságokat értékelő Big5 kategóriában a cseh ZOOT online ruházati üzlet nyert.

A leginnovatívabb technológiai fejlesztés díját idén harmadik alkalommal választotta meg a független zsűri, a győztes a litván Brolis Semiconductor lett, a cég a vérminták elemzésére használható kompakt lézeres berendezést fejlesztett ki. Ebben az évben volt egy új kategória is: a kiemelkedő társadalmi-és szociális hatású innováció, ezt a napelemek új generációját fejlesztő lengyel Saule Technologies nyerte.

A Deloitte Magyarország leginnovatívabb technológiai fejlesztés különdíját az ULTINOUS kapta. A 2017-ben alakult mesterséges intelligenciára alapozott videoanalitika-technológiát fejlesztő cég már a globális piacon terjeszkedik, és deep learning alapú arcfelismerő algoritmusukkal elsősorban kereskedelmi, biztonsági és webes alkalmazásokat támogat.

A 2018-as közép-európai Deloitte Technology Fast 50 program teljes riportja ezen az oldalon érhető el.

A teljes 50-es lista alább: