Felújításra is jó lesz a csok?

2018.10.17. 13:51 Módosítva: 2018.11.07. 18:53

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a lakáskasszák megszüntetéséről és a konstrukció helyét átvevő csok-bővítésről is beszélt. 

Gulyás azt mondta, a kormány szerint a lakáskassza "inkább volt kassza, mint lakás", vagyis kevés lakás épült belőle, 10 év alatt kevesebb, mint a csok 3 éve alatt. Emiatt lakásépítés szempontjából hatékonyabban szeretnék elkölteni az erre fordított közpénzt, és az ltp-program évi mintegy 70 milliárd forintját a csok bővítésébe forgatják. Alternatív ltp-szerű konstrukcióra a miniszter nem tért ki, bár azt azért elmondta, hogy szívesen fogadják a Bankszövetség javaslatait és tárgyalni is leül majd velük a kormány. 

A csok-bővítés körül egyelőre csak kérdőjelek vannak, két elem tűnik biztosnak Gulyás beszámolója szerint,

  1. a jövőben a csok-ot felújításhoz is lehet majd használni;
  2. jön a falusi csok.

Arról azonban nem árult el semmi konkrétumot, hogy a jogosultak körét bővítik-e, vagy továbbra is csak a gyerekes családok lehetősége lesz a kedvezmény igénylése. A kormány egy hónapon belül közli, milyen formában használják fel az ltp-pénzt a csokon belül és hogyan változik az igénylésre jogosultak köre.

A lakástakarékok megszüntetése kapcsán Gulyás Gergely elismételte még a módosítóban is szereplő banki extraprofit-problémát (a bankok ltp-profitjáról az Indexen itt írtunk), illetve azzal vádolta meg az intézkedéssel szemben kritikus ellenzéket, hogy valódi társadalmi támogatás híján inkább a bankokat képviselik a parlamentben, ahogyan ezt már megszokhattuk tőlük. Újságírói kérdésre, hogy mi változott nyár óta, amikor is a Pénzügyminisztérium még az ltp-ken keresztüli lakásfelújítás-támogatás mellett foglalt állást, Gulyás azt mondta:

az változott, hogy időközben az Országgyűlés elfogadott egy törvénymódosítást. 

A kormány szerint egyszerűen jobban hasznosul majd ez a pénz a csok-programon belül, ezt mérlegelték a javaslat támogatásakor.   • Tippek
  • Babaváró hitel