Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Felújításra is jó lesz a csok?

2018.10.17. 13:51 Módosítva: 2018-11-07 18:53:13

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a lakáskasszák megszüntetéséről és a konstrukció helyét átvevő csok-bővítésről is beszélt. 

Gulyás azt mondta, a kormány szerint a lakáskassza "inkább volt kassza, mint lakás", vagyis kevés lakás épült belőle, 10 év alatt kevesebb, mint a csok 3 éve alatt. Emiatt lakásépítés szempontjából hatékonyabban szeretnék elkölteni az erre fordított közpénzt, és az ltp-program évi mintegy 70 milliárd forintját a csok bővítésébe forgatják. Alternatív ltp-szerű konstrukcióra a miniszter nem tért ki, bár azt azért elmondta, hogy szívesen fogadják a Bankszövetség javaslatait és tárgyalni is leül majd velük a kormány. 

A csok-bővítés körül egyelőre csak kérdőjelek vannak, két elem tűnik biztosnak Gulyás beszámolója szerint,

  1. a jövőben a csok-ot felújításhoz is lehet majd használni;
  2. jön a falusi csok.

Arról azonban nem árult el semmi konkrétumot, hogy a jogosultak körét bővítik-e, vagy továbbra is csak a gyerekes családok lehetősége lesz a kedvezmény igénylése. A kormány egy hónapon belül közli, milyen formában használják fel az ltp-pénzt a csokon belül és hogyan változik az igénylésre jogosultak köre.

A lakástakarékok megszüntetése kapcsán Gulyás Gergely elismételte még a módosítóban is szereplő banki extraprofit-problémát (a bankok ltp-profitjáról az Indexen itt írtunk), illetve azzal vádolta meg az intézkedéssel szemben kritikus ellenzéket, hogy valódi társadalmi támogatás híján inkább a bankokat képviselik a parlamentben, ahogyan ezt már megszokhattuk tőlük. Újságírói kérdésre, hogy mi változott nyár óta, amikor is a Pénzügyminisztérium még az ltp-ken keresztüli lakásfelújítás-támogatás mellett foglalt állást, Gulyás azt mondta:

az változott, hogy időközben az Országgyűlés elfogadott egy törvénymódosítást. 

A kormány szerint egyszerűen jobban hasznosul majd ez a pénz a csok-programon belül, ezt mérlegelték a javaslat támogatásakor. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?