Litván tücsökliszt-ügy: ez már a Soros-terv?

2018.12.16. 10:04

2019 januárjában megnyitják az első szöcske- és tücsöktenyésztő farmot Litvániában – írja a Napi.hu a lengyel Rzeczpospolitára hivatkozva. Az üzem a terv szerint az első évben csak két tonna élemiszeripari készterméket, például lisztet fog gyártani, de később a piachoz igazodva növelni tervezik majd a kibocsátást - mondta a lapnak a tulajdonos, Andrius Stanislovatitis.

A beruházás értéke közel 150 ezer euró (48,5 millió forint). A stratégia az, hogy a tücsöklisztet oda kell exportálni, ahol a kereslet stabil: Észtországba, Finnországba, Nagy-Britanniába, Németországba és Franciaországba, ahol a rovarokból készült élelmiszereknek már kialakult a piaca.

Ezeknek a rovaroknak elég nagy a  fehérje-, a kálium-, a vas- és a zsírtartalmuk, ezért energiaszeleteket, fehérjekeverékeket, előételeket, cukorkákat és péksüteményeket állítanak elő belőlük. Az édességekben és a kenyérfélékben a gabonaliszt egy részét tücsökliszttel helyettesítik, ami nem változtatja meg az étel ízét, de növeli a tápértékét.

Fazekas Sándor volt agrárminiszter tavasszal a kampány hevében egy lakossági fórumon azt mondta, hogy a rovarevés a Soros-terv része, ugyanis Hollywoodban a rovarbizniszbe befektető emberek  ugyanabba a demokrata párti körbe tartoznak, mint Soros György.

Ugyanennek a jelenségnek az alufóliasisaktól mentes magyarázata az, hogy a mai állattartási és mezőgazdasági gyakorlat mellett nem lakhat jól mindenki, ráadásul a féktelen húsfogyasztás a környezetet is elég komolyan megterheli, ezért egyre több cég kísérletezik a nyugati világban is rovaralapú élelmiszerek forgalmazásával, erről egyébként ebben a cikkben írtunk részletesebben.