Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tücsökszeletet vagy grillezett sáskát kér?

GettyImages-167947545
2018.04.22. 11:11
Fazekas Sándor agrárminiszter még a kampányban beszélt arról, hogy rovarokat fognak enni a magyarok, ha befogadjuk a migránsokat. A miniszternek igaza van, mármint abban, hogy rovarokat fogunk enni, de nem a migránsok miatt. Egyszerű matek az egész: a Föld a jelenlegi étkezési szokások mellett egyszerűen nem tud eltartani tízmilliárd embert, pedig nemsokára annyian leszünk. Világszerte több százmillió ember éhezik, és a mai állattartási és mezőgazdasági gyakorlat mellett nem lakhat jól mindenki. Új fehérjeforrásokra van szükség, és ezt a rovarok biztosíthatják. Bemutatunk néhány céget, akik tücsöklisztes desszerttel, grillezett sáskával, chiliben pácolt muslicával és hangyából főzött ginnel csábítják a vásárlókat, valamint a kockázatitőke-befektetők pénzét.

Az ENSZ Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezete szerint a világon több mint ezerféle ehető rovarfaj létezik, de sok időnek kell még eltelnie, mire a rovarevésből népsport lesz. A külföldi konyha meghonosodása évtizedeken átívelő folyamat, és nincs ez másként a rovarokkal sem.

A világ országainak négyötödében a rovarevés megszokott – napi kétmilliárdan gyakorolják –, de nyugaton legfeljebb olyan egzotikus éttermek veszik föl az étlapjukra a sáskás tacót és a rántott selyemhernyólárvát, mint a New York-i Toloache, vagy a Santa Monica-i Typhoon. Nem holnap lesz a sarki kisközért polcain a tücsök alapú proteinszelet vagy a rovarlisztből készült csokis keksz. A magyarok meg legfeljebb akkor esznek rovart, ha nevetve motoroznak, bukósisak nélkül.

A hipszter rovarmánia mögött nemcsak az új ízek iránti sóvárgás lappang, hanem a szükségszerűség is. Ma a megművelhető területek 80 százalékán terem meg az az étel, ami a Föld lakosságának 20 százalékát jóllakatja. A vizek 90 százalékát már most is a túlhalászat veszélye fenyegeti. És említhetnénk a környezetvédelmi okokat is:

a mezőgazdaság több üvegházhatású gázt termel, mint az autók, a teherautók, a vonatok és a repülőgépek ÖSSZESEN.

Ehhez képest ma világszerte 800 millióan éheznek, és 2050-re tízmilliárdan lehetünk. Tetszik vagy sem: ha a népesség növekedése nem lassul, hamarosan lesz kétmilliárd új embertársunk, és őket is etetni kell valamivel. És nem jut mindenkinek kalács és kolbász, szóval jobb, ha megszokjuk a rovarok ízét, akármit is mondjon Fazekas Sándor a rovarevés és a magyar ízlelőbimbók összeférhetetlenségéről.

A filantróp szervezetek, mint a Bill és Melinda Gates Alapítvány, illetve az ENSZ óriási, kiaknázatlan fehérjeforrást látnak a rovarokban, és támogatják az efféle kezdeményezéseket. A táplálkozástani szakértők szerint is a rovar lehet a jövő eledele, a kereslet pedig egyértelműen növekszik.

Az All Things Bug 2014-ben még csak 4500 kilogrammnyi, tücskökből nyert fehérjeport értékesített olyan startupoknak, mint az Exo, a Chapul és a Six Foods; egy évvel később már másfélszer ennyit. Kezdetben 200 ezer dollárt kaszáltak évente, de a milliós eladás sem elérhetetlen célkitűzés. És nincsenek egyedül:  a 2010-es években legalább 25 startupot alapítottak, akik mind a rovarevés meghonosításával próbálkoznak az Egyesült Államokban és Kanadában. Az ehető rovarokat és alapanyagokat gyártó cégek forgalma az évtized végére a félmilliárd dollárt is elérheti.

A rovarforgalmazó startupok alapvetően idealisták, és főleg a rovarevés hatékonyságával érvelnek. Ha több rovart ennénk, kevésbé pusztítanánk a környezetet, nem kéne cuki állatokat ölnünk, találnánk egy fenntartható táplálékforrást, és felszámolhatnánk az alultápláltságot és az éhezést az elmaradottabb társadalmakban. Csak hát ott a viszolygás, amit a nyugati világban a csúszómászókkal, férgekkel és bogarakkal szemben érzünk.

A leküzdhetetlennek tűnő undorral szemben két érvet lehetne felhozni:

  • A rovarevés környezetkímélő. Az ENSZ jelentése szerint a rovarok tartása és élelmiszerként való használata nagyságrendekkel kevesebb üvegházhatású gázt termelne, mint a nagyüzemi állattartás, és a szükséges földterület mérete is összehasonlíthatatlanul kisebb.
  • A rovar tápláló. A fehérjetartalmuk simán összevethető más proteinforrásokéval, például a marhahússal vagy a tejjel. 100 gramm tücsökben 21 gramm fehérje van; a marhahúsban 26 gramm. Négy tücsökben annyi fehérje van, mint egy pohár tejben, egy ganéjtúró bogárban pedig több a vas, mint egy szelet steakben.

Mégis: a tápértékek legfeljebb a fogyókúrázókat és a testépítőket érdeklik, a környezetvédelem meg a greenpeace-es hippiket. Az átlagembert alapvetően az íz és az állag foglalkoztatja. Európában ezért alighanem a tücsök lesz a legnépszerűbb fogás, mert azokat könnyű a felismerhetetlenségig feldolgozni – például a mai receptekben is felhasználható lisztté.

A rovarevés (entomológia) egyik fő evangelistája, Marcel Dicke szerint Európának és az Egyesült Államoknak alapvetően az undort kell leküzdeniük, így érdemes olyan termékekre koncentrálni, hogy a vásárlók lehetőleg ne ismerjék föl, hogy mit is ettek valójában.

A por segíthet a többségnek a félelmek leküzdésében. Sokan nyitottak a dologra, amíg nem harapnak rá egy ropogós tücsökre.

– mondta Dicke.

És hogy mit gyártanak ezek a cégek? A proteinszelettől a hangyás ginig gyakorlatilag mindent.

Exo

exo.png

A tücsökből készült proteinszeleteket árusító céget 2013-ban alapította Gabi Lewis és Greg Sewitz, még egyetemista korukban. 55 ezer fontot gyűjtöttek össze egy Kickstarter-kampányban, illetve további támogatást kaptak a rapper Nastől és Tim Ferriss életmód-tanácsadótól. A 10 gramm fehérjét tartalmazó szeleteket a Fat Duck szakácsa, Kyle Connaughton tervezte: nincs bennük se glutén, se gabonaféle, se szója, se tej, se finomított cukor. A céget idén fölvásárolta az Aspire Food Group, egy rovartartással foglalkozó austini cég, amit a McGill Egyetem három végzőse alapított.

Essento

Az Essentót két környezetvédeő, Matthias Grawehr és Christian Bärtsch alapították 2013-ban, és azóta lobbiztak a zöldliberális pártnál az engedélyért. A zürichi cég rovarburgerei és bogárfasírtjai tavaly nyár óta kaphatók a helyi Coopban; rögtön piacra dobták őket, amint a svájci kormányzat engedélyt adott a rovarok élelmiszerként való felhasználására. Az étlapra először a házi lisztbogár, a tücskök és a sáskák kerültek föl. A következő nagy dobásuk a nyársra húzott sáska lesz.

Entocycle

A katonalegyek lárvái ma szerves hulladéknak számítanak, de az Entocycle direkt ezeket tenyészti London Bridge-i központjában. Keiran Olivares Whitaker egykori környezetvédelmi szakértő akkor vált az entológia hívévé, amikor Közép-Amerikában járva elszörnyedt az ottani erdőirtások láttán. 2017-ben visszatért Londonba, és hozzálátott a lárvatermeléshez. Az Encocycle begyűjti a lárvákat a farmerektől, élelmiszergyártókról és nagykereskedőktől, hogy táplálják a növekedésüket. Ma még csak hal- és baromfitápot gyártanak belőlük, de úgy vélik, idővel hosszú távon fenntartható fehérjeforrást biztosíthatnak az embereknek is.

FlyingSpArk

Az izraeli startup a muslicák szakértője. Mivel a muslicák villámgyorsan szaporodnak - 500 petét rakhatnak rövid életük során, amik 24 órán belül kikelnek -, hasonló tempóban folyhat a betakarításuk is. A rovarok életciklusa igen rövid, így a tenyésztőknek nem is kell elpusztítaniuk őket, mégis fehérjében, kalciumban, vasban és káliumban gazdag, de koleszterinmentes táplálék nyerhető ki belőlük. A muslicák tartásához és szaporításához nagyon kevés vízre és gyakorlatilag semennyi termőterületre nincs szükség. A céget az IKEA támogatja; első termékeik is az IKEA éttermeiben fognak megjelenni.

2d34d5 f88f257b6dc4457cb5079ca8600e0294~mv2.png

Eat Grub

EatGrubEdibleInsects SportsPack Front Website-e1513003750331-640

Neil Whippey és Shami Radia 2013-ban, az afrikai Malawiban járva figyeltek fel a chiliben és lime-ban megfőzött szárnyashangyákra. Ezután indították el londoni gyorsétterem-hálózatukat, ahol hétfogásos degusztációs menüket kínálnak. A receptjeiket azóta szakácskönyvben (Eat Grub: The Ultimate Insect Cookbook) is kiadták, de árulnak fagyasztva szárított rovarféléket, rovarlisztből készült energiaszeleteket és rágcsálnivalókat is. 2016-ban szövetkeztek az entomológus Howard Bell-lel, hogy elindítsák az Entovistát, az Egyesült Királyság legnagyobb tücsökfarmját.

Poquitos

A seattle-i étterem, a Poquitos hagyományos mexikói konyhát visz, de az étlapjukra felvettek egy sáskafélét, ami különösen kedvelt csemegének számít Mexikó-szerte. A Pike Street Marketen található étteremben az ebből készült csemege átütő siker lett. Még a nemzetközi sajtóba is bekerültek, miután az alapítók nyitottak egy új standot a Safeco Fielden, a Seattle Marines hazai pályáján, és három meccs alatt 900 adagot adtak el belőle.

Chapul

A milliárdos Mark Cuban ötvenezer dollár kezdőtőkével támogatta a tücsöklisztből fehérjeszeletet készítő vállalatot, de megérte: a Chapul termékei már az olyan népszerű amerikai szupermarketekben is feltűntek, mint a Publix. Miután a Fortune cikket írt a vállalatról, a cég éves bevétele megközelítette az egymillió dollárt.

Aspire Food Group

Az Aspire az ehető rovarokat forgalmazó cégek egyik zászlóshajója. Alapvető céljuk, hogy új fehérjeforrások keresésével világszerte felszámolják az éhezést. A texasi Austinban alapított vállalat elsősorban az Egyesült Államokban és Ghánában aktív; itt üzemeltetik a farmjaikat. Az amerikai farmokon tartott tücsköket organikus diétára fogták; reményeik szerint ezekkel teremthetik meg az alapokat azoknak a megfizethető és finom ételeknek, amik a nyugati világ rovarevési szokásait forradalmasíthatják. A cég Ghánában pálmafúró ormányosbogarakat tenyészt, és próbálják rávenni a helyi farmereket, hogy inkább ezeket szaporítsák főállásban.

Bitty Foods

bitty flour 1024x1024

A San Francisco-i startup a vonzó csomagolással és étvágygerjesztő receptekkel próbálja megkapóvá tenni a rovarevést. A céget alapító Leslie Ziegler és Megan Miller az undorfaktort akarják száműzni a rovarevésből, és a saját, tücsöklisztből készített, puffasztott rágcsálnivalóik az entomológusok kedvenc csipszféléjének számít. A salsa verde és a baja ranchero ízesítés pedig a civilekkel is megszerettetheti a rovarevést.

Anty Gin

anty gin.thumb

A Cambridge Distillery, a világ egyik leghíresebb szeszfőzdéje az élelmiszeripari kísérletezéseikről elhíresült Nordic Food Lab segítségével fejlesztette ki a hangyákből főzhető gint. Az északi féltekén őshonos vöröshangyákban található hangyasav (HCOOH) a gyártók szerint alkohollal vegyítve igencsak reakcióképes, és különböző aromás észterek állíthatók elő belőle. Egy palack Anty Ginbe nagyjából 62 hangya eszenciája kerül. A Cambridge Distillery szerint a hangyák egy olyan különös csavart adnak a szesz ízének, ami példátlan a gin világában – és a világ vezető ginkészítőiként nyilván tudják, hogy miről beszélnek.