Fizetnie kell a ScienNetnek

2018.12.19. 15:43

Első fokon fizetésre kötelezték a ScienNetet, de a döntés még nem jogerős - mondta az 52 felperest képviselő ügyvéd az Indexnek. A törzsvásárlói rendszert 2009-ben zárolták, 52 felperes azóta vár a pénzére, összesen több mint 100 millió forintra.

A ScienNet egy törzsvásárlói rendszert üzemeltetett, amelynek egykor 450 ezer tagja volt, közülük 80 ezer volt aktív. A cég számláit 2009-ben zárolták a magyar hatóságok, adócsalási ügy miatt. (A nyomozást 2017 decemberében megszüntették.) Az eredeti cég azóta tetszhalott állapotban van, ugyanakkor törzsvásárlói rendszerét eladta a svájci Inlernet nevű cégnek. (A két cég tulajdonosai között átfedések vannak.)

Ez egy törzsvásárlói rendszer, amelybe tagokat törzsvásárlókat szerveztek MLM szisztémával. Aki ezen belül bonyolított vásárlásokat, a rendszerben lévő termékpartnerektől kapott bizonyos kedvezményeket. Vagyis a ScienNet LLC. csak közvetítést látott el, mivel a törzsvásárlókat és a termékpartnereket hozta össze.

 2015-ben Szegeden indított polgári pert az egyik tag és nyert, elszámolás alapján jogerősen 13 millió forintot ítéltek meg neki, amelyet végrehajtást követően meg is kapott. Ezután 2016 tavaszán állt össze 52 másik magánszemély pertársasággá és indítottak egy újabb pert, amely a Fővárosi Törvényszéken folytatódott.

A múlt szerdai, elsőfokú ítélet a felpereseknek adott igazat és kötelezte az amerikai céget, hogy fizesse vissza egykori tagjainak a befizetéseket. “Az ügy érdekessége, hogy az amerikai cégnek nincs magyar képviselete, a perben is csak jogi képviselőjükön keresztül vettek részt” - mondta kérdésünkre Dr. Gondola Zsolt Zoárd a pertársaság képviselője.

Az ügyvéd hozzátette: a ScienNet többek között végig azzal érvelt, hogy ők a törzsvásárlói rendszerüket eladták, de ezt az érvelést a bíróság nem fogadta el, hiszen 2009-ben zárolták a cég számláit, a követeléseket pedig nem adták el, ezért elszámolási kötelezettségük keletkezett.

A követelések összértéke nagyságrendileg 100 millió forint, a tagok személyenként 800 ezer forint és 20 millió forint közötti összegeket várnak vissza 2009 óta.  • Hírek
  • Árfolyam