Milliárdokkal támogatták Trumpot, most milliárdokat veszítenek Trump miatt

2019.01.30. 11:40

Már második éve zuhannak az amerikai lőfegyver-eladások; miközben 2016-ban még 15,7 millió lőfegyver adtak el (legálisan) az Egyesült Államokban, addig 2017-ben 14 milliót, idén már csak 13,1 milliót.

Hölgy néz egy félautomata Kimber Micro Bel Air, a .380 ACP fegyvert, a SHOT (Shooting, Hunting, Outdoor Trade) kiállításon, Las Vegas-ban 2019. január 25-én
Hölgy néz egy félautomata Kimber Micro Bel Air, a .380 ACP fegyvert, a SHOT (Shooting, Hunting, Outdoor Trade) kiállításon, Las Vegas-ban 2019. január 25-én
Fotó: Steve Marcus / Reuters

A Reuters keddi riportjában nyilatkozó fegyveripari részvevők egyöntetűen Trumpban láták a csökkenés okát. Ugyanis az elmúlt több húsz évben megfigyelhető volt, hogy a fegyvereladások számának alakulása szorosan követ bizonyos politikai trendeket – és ezek a trendek egészen eddig mindig a keresletet növelték:

  • Bill Clinton elnöksége alatt sok amerikai azért spájzolt be lőfegyvert, mert attól tartott, hogy a demokrata párti elnök szigorítani fogja a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat (pedig az ehhez szükséges kongresszusi többségét hamar elveszítette),
  • annak ellenére, hogy George W. Bushtól senki nem várta a szigorítást, a szeptember 11-i terrortámadások újabb lökést adtak az amerikai háztartások felfegyverezésének
  • Barack Obama pedig a menetrendszerűen érkező tömegmészárlásokat követően ugyancsak menetrendszerűen megfogalmazta az amerikai alkotmányban rögzített fegyverviselés szigorításának (pontosabban ésszerűsítésének) szükségességét, ami azonban a szövetségi kormányzat "túlhatalma" ellen tiltakozókból azt a reakciót váltotta ki, hogy "vagy most vásárolok be, vagy soha". Ahogy egy floridai fegyverbolt-tulajdonos a Reutersnek találóan megfogalmazta:

Obama volt a fegyverüzlet szempontjából a legjobb elnök.

  • 2016 pedig azért számított rekordévnek a fegyver-kiskereskedelemben, mert mindenki Hillary Clinton győzelmére, és ezzel együtt a nagy űrméretű fegyverek vagy karabélyok kereskedelmének szigorítására számított.

Trump alatt azonban hiába történt egy sor olyan tömegmészárlás, melynek elkövetője mindenféle hatósági engedély nélkül tudott valóságos arzenált kiépíteni merényletéhez, az elnök és a republikánusok mereven elzárkóznak a változtatástól (Trump a lőfegyveres merényletekre rendszerint a biztonsági őrök, sőt a tanárok lőfegyverekkel való felfegyverzésével válaszolna).

Az ellenállás oka, hogy a fegyvergyártók, illetve a fegyvertartásra vonatkozó laza szabályok mellett lobbizó Natonal Rifle Association a republikánusok egyik legnagyobb támogatója; a mára lényegében egy szélsőjobboldali proteszt-szervezetté váló NRA Donald Trump kampányát is több mint 30 millió dollár értékű reklámmal segítette ( az összegbe az illegálisan elhelyezett hirdetéseket még nem is számoltuk bele).

Paradox módon azonban a lőszerekkel, pisztolyokra szabott retikülökkel és más kiegészítőkkel együtt 40 milliárd dolláros üzletágnak pont ez a politikai kiszámíthatóság adott óriási pofont.