Április elején lesz döntés Mészáros Lőrinc két óriáscégének összeolvadásáról

unnamed (2)
2019.03.07. 20:34 Módosítva: 2019.03.07. 22:49

Április 8-án tart rendkívüli közgyűlést a Konzum Nyrt. és az Opus Global – ekkor döntenek a részvényesek arról, hogy a Konzum beolvadjon az Opusba, szúrta ki a Hvg.hu. A két vállalatban Mészáros Lőrincnek többségi tulajdona van. 

Az egyesülésről először tavaly októberben lehetett hallani, akkor a társaságok fúziójának tervezett zárása 2019. március 31. volt. Amennyiben létrejön az egyesülés, akkor a Mészáros-érdekeltség Magyarország ötödik legnagyobb tőzsdei cégévé válhatna: piaci kapitalizációja 1,2 milliárd euró lehet, aminél csak a Magyar Telekom (1,4 milliárd), a Richter (3,1 milliárd), a Mol (7,9 milliárd) és az OTP (10 milliárd) lenne nagyobb.

Egy korábban közzétett befektetői prezentáció szerint az egyesülő cégbe a Konzum beviszi a Hunguestet, az Appeninn Nyrt. negyedét, illetve a CIG Pannónia 25 százalékát, míg az Opus Global a Mátra Energy Holdingot, a Kall Ingredientset és a Viresolt hozná. Az egyesített holdingé marad a Balatontourist egésze, a Mészáros és Mészáros Kft., valamint a vasútépítő R-Kord 51-51 százaléka, a Takarékinfo és a Status Capital negyede, valamint a 4iG 14 százaléka.

A Mészáros-birodalom gyarapodásáról itt, a magántőkealapokról pedig itt írtunk részletesebben. A Konzum teljesítménye komolyan hozzájárult ahhoz, hogy Mészáros gazdagodási üteme végül pont úgy alakult tavaly, ahogyan azt egyszer egy vicces  gondolatkísérletben elképzeltük : exponenciálisan nőtt.