Mfor: Átütemezik a paksi hitelszerződést

2019.05.06. 13:38

Az Mfor.hu információi szerint Varga Mihály pénzügyminiszternek sikerült egyezségre jutnia a paksi hitelszerződés átütemezéséről. A lap információi szerint a kamatozást nem érintik a szerződéses módosítások.

A lap kormányzati forrásra hivatkozva azt írja, azért nem jelent meg hivatalos közlemény a változásról, mert a kormány nem akarta nagydobra verni a szerződés újratárgyalásának megtörténtét. A Pénzügyminisztériumnál rákérdeztünk, hogy tényleg átütemezték-e a hitelszerződést, és ha igen, mikor kezdődik a törlesztés. A minisztérium válaszát közöljük, amint megkaptuk.

A két új blokkot eredetileg 2025-ben és 2026-ban tervezték átadni, ám a csúszás miatt ez esélytelennek látszik, Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter legutóbb azt ígérte, hogy 2032-ig biztos átadják az erőműveket. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter februárban azt mondta, a Paks 2 projektben jelenleg benne van bő egyéves csúszás.

Süli januárban elismerte, hogy folytak egyeztetések a 10 milliárd eurós hitelszerződés átütemezéséről, az átütemezése szükségességét azzal indokolta, hogy elhúzódtak az uniós vizsgálatok. 

A bővítéshez szükséges 12 milliárdos beruházáshoz Oroszország 10 milliárdos hitelt biztosít, aminek változó kamata összességében mintegy 4-5 százalékos kamatszintet ad ki.