Az utolsó előtti percben változtak a babaváró hitel feltételei

2019.06.27. 13:36 Módosítva: 2019.07.02. 08:15

Több ponton is változtak  szerdán este a babaváró hitel feltételei, a június 26-i Magyar Közlönyben közölt rendelet ugyanis több szempontból is pontosítja, pontosan hogyan lehet fölvenni és mire lehet fölhasználni a hitelt.  

A Bank 360 közleményében felhívja a figyelmet arra a pontra, hogy azok a párok, akiknek 2019. július 1. és 31. között születik meg a gyermekük, és legkésőbb 2019. július 31-ig benyújtják a kölcsönkérelmet, jogosultak lesznek a születendő gyermekük után a kamattámogatásra és a gyermekvállalási támogatásra is. 

A kormány már utalt rá, hogy tervezi megoldani a problémát, amely szerint azok a párok, akik július első heteire várták a gyermeküket, eleshetnek a kamattámogatástól, mert nem tudják időben beadni a támogatást - például a hiányzó TB jogviszony igazolás miatt.

A közlönyből egyértelművé vált az is, hogy a kedvezmények igénybevételénél a kölcsönkérelem benyújtásának az időpontja számít,

és hogy a 2019. július 1. és július 31. között született gyerekek utólag is beszámíthatók, ha a család még július folyamán beadja a kölcsönkérelmet. 

A Közlönyben szerepel az MNB babaváró hitelre vonatkozó rendelete is, amely szerint ha valaki a babaváró kölcsönt jelzáloghitellel kiegészítve szeretne lakást vásárolni, akkor a babaváró hitel 75 százalékát lehet önerőként felhasználni. Vagyis, a Bankmonitor közleménye szerint ha lakást is akar valaki vásárolni a babaváró hitelből, akkor a 10 milliós hitelből 7,5 millió számít majd önerőnek, 2,5 millió pedig hitelnek. Ez azt jelenti, hogy egy 37,5 milliós lakást valódi önerő nélkül meg lehet vásárolni ezzel a támogatással.  A hitellel kapcsolatos tudnivalókat itt foglaltuk össze korábban.  • Hírek
  • Hírek