2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Megint visszavág Kína, újabb büntetővámokkal

2019.08.23. 16:11

Az amerikai büntetővámokra válaszul Kína is lépett pénteken, ők 75 milliárd dollár értékű amerikai importcikkekre vetettek ki pótvámot, írja az MTI. Emellett Kína ismét hatályba lépteti az amerikai gépjárművekre vonatkozó 25, valamint a járműalkatrészekre vonatkozó 5 százalékos pótvámokat.

A kínai kormány vám- és adóügyekért felelős bizottsága most 5 és 10 százalék közötti extra vámot jelentett be, összesen 5078 féle amerikai árucikkre. Ezek egyebek mellett mezőgazdasági termékekre, nyersolajra, és kisrepülőgépekre vonatkoznak majd. Egy részük szeptember 1-jén, míg a fennmaradóak december 15-én lépnek hatályba.

A dátumok nem véletlenek, Donald Trump augusztus 1-jén még azt jelentette be, hogy az összes, a korábbi büntetővámok által nem sújtott, mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai termékre pótvámokat vezetnek be szeptember 1-jén. De az amerikai kormány a múlt héten enyhített a szigoron, és bizonyos termékek esetében elengedte a pótvámok bevezetését, míg egy sor más árucikk esetében december 15-re halasztotta a büntetővámok hatályba lépését.

A kereskedelmi tárgyalások legújabb fordulója a két fél legutóbbi nyilatkozatai alapján szeptemberben, az Egyesült Államokban esedékes.