Rengeteg vaddisznó hullhatott el sertéspestisben Budakeszin

2019.09.27. 15:39

Közel 170 vaddisznó pusztult el a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, és erős a gyanú, hogy az állatok halálát az afrikai sertéspestis (ASP) okozta – írja a 444.hu. A portálnak csütörtök este jelezték források, hogy az erdészet Disznóskert nevű részén elhullott sok állat, ott, ahol vadásztársaságok részére tenyésztenek vaddisznókat. Ha kiderül, hogy tényleg sertéspestisben hullottak el az állatok, az azt jelentené, hogy  Budapest közvetlen közelébe is elért a sertéspestis. 

A portál kérdésére a Nébih is megerősítette, hogy találtak elhullott vaddisznókat a Budakeszi Kertészetben, bár a számot nem erősítette meg a hatóság. „Az állategészségügyi szolgálat haladéktalanul megkezdte a vizsgálatot, az még folyamatban van, eredménye a későbbiekben várható.

Valóban erős a gyanú az ASP megjelenésére, mivel az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkeztek”

– közölte a Nébih, hozzátéve, hogy az országos főállatorvos elővigyázatosságból, a vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan, elrendelte az érintett területen a vaddisznó hullák fokozott keresését.

Ahogy azt korábban írtuk, a Nébih elismerte, hogy készült terv a minisztériumban a háztáji sertések leölésére a sertéspestis által veszélyeztetett területeken. Az ASP gyanúja miatt pedig már házisertéstelepeket is irtottak ki az országban, bár a hatóság szerint a betegség egyelőre csak vaddisznókban jelent meg. A Nébih nemrég a Hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy eddig ötezer sertést öltek le a járvány gyanúja miatt.   • Hírek
  • Megtakarítás