A Dunántúl is fertőzöttnek minősül már a sertéspestissel

2019.10.01. 14:55 Módosítva: 2019.10.01. 15:15

A Nébih magyar sertéspestis-térképén már Pest megye egész budai oldala fertőzöttnek minősül – vette észre a Magasles vadászblognál a 444.hu. Emellett Komárom-Esztergom keleti vége is annak látszik, Buda, és a tőle nyugatra lévő megyei területek jó része pedig szigorúan korlátozott területnek. 

Afrikai sertéspestissel kapcsolatos intézkedések. Forrás: NÉBIH
Afrikai sertéspestissel kapcsolatos intézkedések. Forrás: NÉBIH
Fotó: nebih.gov.hu

Kedd reggeli hír volt, hogy valójában több száz, feltehetőleg sertéspestisben elpusztult vaddisznótetemet találtak Budakeszin. 

De akkor még úgy írta le Bognár Lajos országos főállatorvos szavait az MTI, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben még nincs jelen. Ez azt jelenti, hogy

nincs semmilyen összeköttetés Budakeszi és a fertőzött területek (Kelet-Magyarország) között,

vagyis kizárható a betegség természetes terjedése. A Nébih honlapja szerint mondjuk szombaton találtak négy sertéspestisben elhullott vaddisznót Budaörsön is.  

A Nébih azt válaszolta lapnak, hogy a Budakeszinél elhullott állatokat nem fehérjefeldolgozóba viszik vagy elégetik, hanem elássák őket egy gödörbe, szerintük ez elég biztonságos. 

"A Budakeszi erdészet körbezárt vadászterületén minden körülmény mérlegelése után az állategészségügyi hatóság ez utóbbi, az adott helyzetben legkisebb járványügyi kockázatot jelentő megoldás mellett döntött. A körbezárt vadászterületen elhullottan talált valamennyi vaddisznótest a zárt területen belül kialakított gödörben kerül megsemmisítésre, ami akár százas nagyságrendű állati testet jelenthet a kert kiürítéséig. A földdel való betakarást megelőzően a testek vírusölő szerrel történő permetezése és a gödör megfelelő mérete alapján ez a módszer további fertőzésveszélyt nem jelent." - érveltek. 

A szigorúan korlátozott területre az országos főállatorvos korábbi határozata alapján egy sereg extra szabályozás vonatkozik. Például ahol moslékkal etetik az házidisznókat, ott kártalanítás nélkül leöli ezeket az állam. Vagy ahol 90 napon belül nincs kettős kerítéssel körülvéve a kültéren tartott disznó, ott is.

Kérdéses mondjuk, hogy ezeket érdemben be tudja vagy be akarja-e tartatni az állam. Egy júliusi szakmai anyaguk ugyanis külön megjegyzi, hogy a járvány megfékezése nem csak járványügyi kérdés nálunk. Erről itt vagy itt olvashat bővebben.