Stabil pénzügyi helyzetét bizonyítja a Neckermann Magyarország

2019.10.01. 07:30

A működtetés fenntartásáért küzdő magyar Neckermann stabil pénzügyi helyzetét bizonyítandó, kaucióbiztosítás helyett immár készpénzletétben tartja 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítékát, amely az utazásszervező cég esetleges csődje esetén fedezi az utasok kártalanítását, írja a Világgazdaság.

A lap szerint a társaság ezzel is jelezni akarja, hogy anyagi helyzete stabil, és továbbra is mindent elkövet, hogy a Thomas Cook cégcsoport bedőlése ellenére teljesítse az utasokkal szemben fennálló kötelezettségeit. A kaucióbiztosítás a Thomas Cook bedőlése után már csak arra terjed ki, hogy a magyar vállalat nem várt csődje esetén külföldön ragadt utasok hazaszállítását megszervezzék mondta a lapnak Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatója.

A Thomas Cook brit utazási iroda csődje után szerdán a vállalat német, osztrák és lengyel leánycége is csődöt jelentett. Azok az utasok, akik nem tudnak elutazni a Neckermann osztrák anyairodája vagy a német iroda csődje okán visszamondott szolgáltatások miatt azokra az utakra, melyeket a magyar iroda kötött le, a magyar Neckermanntól kapják majd vissza a pénzüket.

A Világgazdaság úgy tudja, a kapacitáslekötések után az utazási csomagokat a N-U-R Neckermann-utazás Szolgáltató Kft. állította össze és adta el közvetlenül vagy viszonteladó utazásszervező partnerein keresztül, azért azok a magyar árualapba tartozó útnak minősülnek, ennek következtében a nem teljesítésért is ő felel. Ugyanakkor a becsődölt Thomas Cook cégeknél a későbbiekben lekötött kapacitások igénybevétele kapcsán a magyar cég is károsult, hiszen az általa az ügyfeleknek visszatérített pénzt ők befizették. A magyar Neckermann kiadásai részleges megtérülését az érintett Thomas Cook-cégek biztosítóitól remélheti.