Titokzatos drónról savazták szét a fákat

005 902A3792
2019.10.18. 10:57 Módosítva: 2019.10.18. 11:51

A XII. kerület Hegyvidék része a főváros egyik legszebb és nem mellesleg egyik legdrágább környéke. Itt kanyarog a Mártonhegyi út, századfordulós villák, századeleji modernista épületek, társasházak szegélyezik. Nemcsak a közeli Gesztenyés kertben, de fentebb a kertekben is sok az öreg gesztenyefa, de minden egyéb zöld is bőven tarkítja a környéket. Az árnyas budai udvarok mélyén meglepő történet szálai bontakoztak ki az elmúlt hónapokban. Az egyik helyi társasház lakói egyik hajnalban ugyanis arra ébredtek,

HOGY VALAKI ALAPOSAN MEGSZÓRTA A KERTJÜKET EGY PERMETEZŐ DRÓNRÓL EGY GLIFOZÁT NEVŰ GYOMIRTÓVAL.

A lakók szerint egy különös szomszédháború állhat az ügy hátterében.

Rossz szomszédság 

A társasházat csak egy kis utca választja el a szomszédos villától. A villának nemrég új tulajdonosa lett, aki átfogó felújításba kezdett az ingatlanon. A lakókat a villa új tulajdonosaként bemutatkozó férfi azzal kereste meg, hogy úgy tudja, a társasház kertjében álló gesztenyefákat – mint sok más gesztenyefát az országban – megtámadta az aknázómoly.  Felajánlotta, hogy vállalja a fák visszavágásának költségét – ugyanis egyes vélemények szerint ez megnöveli a fertőzött fák élettartamát –, valamint felajánl 2 millió forint készpénzt a társasháznak.

Amennyiben az épület mögötti fák tetejét – természetesen szakemberek közreműködésével, a fák további életciklusának figyelembe vételével – levághatjuk, (a metszés költségeit magunkra vállalva) az alábbi felajánlást tesszük a lakóközösség felé: felajánlunk a társasház (vagy a lakóközösség) részére 2 000 000 forintot, amit saját belátásuk szerint használhatnak fel

– írták a közös képviselőnek és a lakóközösségnek címzett levélben.

Ezt a lakók, akik évek óta a saját pénzükkel is rendre beszállnak a beteg fák kezelésébe, elutasították. Lehet, hogy első hallásra azt gondolja, ön biztos a pénzt választotta volna a molyette fák helyett, de a helyszínen járva nem tűnik őrültségnek a lakók kitartása.

A gesztenyék, más fák és bokrok kellemes kis ligetet alkotnak a ház kertjében, nehéz elképzelni, hogy kétmillióból milyen olyan fejlesztést lehetne elvégezni a házon, ami ellensúlyozná a fák megcsonkítását – nem beszélve arról, hogy a zöld környezet jelentősen növeli az ingatlanok értékét.

Elmérgesedett a dolog

A villa felújítása esemény nélkül folytatódott a nyáron, egészen amíg augusztus végén feltűnt az állítólagos drón. A lakók beszámolói alapján a hatrotoros eszköz a hajnali órákban repült be a telek fölé, többen felébredtek a zajra.

Másnap vették észre, hogy valamiféle anyag borítja a növények leveleit, az autók szélvédőjét, de az épületre is jutott belőle.

Az esetről értesítették a katasztrófavédelmet és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) is, végül a  Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Élelmiszer-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya tartott helyszíni szemlét, a vizsgálat után a következőt írták:

A növényzet több helyen, eltérő mértékben károsodott [...] Az észlelt tünetek alapján gyomirtó szer felhasználása volt valószínűsíthető [...]

Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a panaszbejelentésben foglaltakat az elvégzett helyszíni ellenőrzés alapján megalapozottnak találta, és a laborvizsgálat alapján a következő szereknél fordult elő a megengedettnél magasabb szermaradék tartalom:

  • AMPA gyomirtó szer 0,96 mg/kg
  • ciprodinil gombaölőszer 0,024 mg/kg
  • glifozát gyomirtó szer 317 mg/kg
  • karbendazim és benomil gombaölőszer 0,096 mg/kg

Tehát 

Mindkét vizsgálat nagy mennyiségű glifozát jelenlétét mutatta ki.

A glifozát egy gyenge szerves sav, igen elterjedt gyomirtó, amely bőr- és szemirritációt, valamint a légzőszervek irritációját okozhatja az embernél, de egyes állítások szerint komolyabb szövődményei is lehetnek a gyomirtóval történő érintkezésnek – utóbbi miatt Ausztriában 2019-ben betiltották a szer használatát, Németország is hamarosan listára teszi az anyagot, ugyanis egyre több jel utal arra, hogy a szer rákkeltő hatású lehet.

A vegyi anyag feltűnése utáni napokban az egyik gesztenyefa teljesen lecsupaszodott, és a többi fán is azt lehetett látni, hogy – főleg a lombkorona felső részén – égettek vagy hiányoznak a levelek. Szeptember első hetében jártunk a helyszínen, a beköszöntő ősz ellenére láthatóan történt valami a társasház kertjében, és nem csak a természetes levélhullásról van szó.

De nem csak a veszélyes vegyszer felelőtlen használata vet fel kérdéseket, ugyanis jelenleg még nincs kialakult jogi környezet a drónos permetezésre, és amíg ez nem rendeződik, tilos drónról permetezni, még külterületen is, nemhogy a város közepén.

A Nébih felhívja az érintettek figyelmét, hogy a fenitek alapján a drónos permetezés pillanatnyilag illegális tevékenységnek számít, mely hatósági intézkedést, szankciót vonhat maga után. A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása csak a jogi környezet kialakítását követően válik lehetővé

– olvasható a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ honlapján a Nébih állásfoglalása. Tehát ha valaki tényleg drónról permetezett szét glifozátot a társasház kertjére, az önmagában is törvénysértő lehet.

A tények jelenleg annyit támasztanak alá, hogy valahogy glifozát jutott egy budapesti ház kertjébe, ezt bizonyítja a laboratóriumi vizsgálat eredménye is.

A drónok támadása

De egyáltalán mit ártott az a néhány fa, hogy – drónnal vagy anélkül – permetezni kezdjen valaki más telkén, számolva az esetleges jogi következményekkel?  Itt már csak a spekulációkra hagyatkozhatunk. A lakók azt gyanítják, hogy 

a dolog nem független a fák levágására TETT nagyvonalú ajánlattól, és attól, hogy a villa erkélyterasza pont abba az irányba néz, ahol a gesztenyék magasodnak.

Annyi biztos, hogy a felújítás kezdete óta a villa kertjében álló fenyők közül többet felüknél visszavágtak. És nehéz elképzelni, hogy puszta jószomszédi érzületből ajánlotta volna fel a villa tulajdonosa a pénzt és a gesztenyék visszavágását. Megkerestük a villa tulajdonosait, akiktől azt szerettük volna megtudni, hogy valóban ajánlottak-e pénzt a társasház lakóinak, valamint hogy tudnak-e a drónos esetről.

Az ingatlan közvetve a ALQ69 Zrt. tulajdonában van, közvetve pedig két svájci cégen keresztül (AGY69 AG, Aquitano AG ) Ádámosi György magánbefektető a tulajdonos, a Mészáros Lőrinc-féle Appeninn Nyrt. korábbi tulajdonosa. Kérdésünkre Ádámosi jogi képviselője az ALQ69 Zrt. ügyvezetőjéhez, Altmann Mónikához irányított, ugyanis elmondása szerint Ádámosi Svájcban él, itthoni érdekeltségeit nem követi szorosan nyomon.

A megadott elérhetőségen többször próbáltuk elérni Altmannt, majd több levelet is írtunk Ádámosi ügyvédjének, de többet ő sem válaszolt a leveleinkre. A kétmillió forintos ajánlatot egy Saly Gábor nevű vállalkozó tette, Saly egyik cége ugyanarra a címre van bejegyezve, mint az ALQ69 Zrt., és szintén Altmann Mónika vezeti. Salyt telefonon kerestük,

de ahogy szóba hoztuk a MÁRTONHEGYI úti villát, Saly letette a telefont.

Tegyük hozzá, hogy semmilyen konkrét bizonyíték nincs arra, hogy bárkinek a villa tulajdonosi köréből köze lenne a vegyszer kertbe juttatásához, viszont az különös, hogy akkor miért nem éltek a lehetőséggel, hogy tisztázzák a dolgot.

A lakók az önkormányzati képviselőjükön keresztül próbálják elérni, hogy a rendőrség derítsen fényt a vegyszer eredetére, azonban hiába a tanúk, a rendőrség azt mondta, nehéz lenne bizonyítani, hogy valóban történt bűncselekmény – hiába a hatósági jegyzőkönyv a glifozát jelenlétéről. Az esettel kapcsolatban írtunk a XII. kerületi rendőrségnek is, hogy megtudjuk, nyomoznak-e az esettel kapcsolatban, akik elmondták, hogy szeptember 25-én rongálás gyanúja miatt nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen. A nyomozók az adott területen még aznap szemlét tartottak, a nyomozás jelenleg is folyamatban van.