Az Audi szerint nincs elbocsátás, mégis kevesebb ember fog a cégnek dolgozni

2019.10.31. 12:51 Módosítva: 2019.10.31. 15:09
Továbbra is nehéz kibogozni, hogy mi is történik a győri Audinál. Egész évben lehetett hallani pletykákat arról, hogy leépítések vannak a cégnél. Az Audi azonban arra helyezi a hangsúlyt, hogy a törzsállományukból nem bocsátanak el embereket. Azonban sokan vannak egyéb módokon foglalkoztatva, munkaerő-kölcsönzőkön keresztül, vagy határozott idejű szerződéssel, az ő sorsuk továbbra is kétséges. Belső források szerint 2023-ig akár ötezer embert is érinthet a változás.

Az Audi Hungaria Zrt. nem bocsátja el munkavállalóit, azonban a határozott idejű munkaszerződéseket  - ahogy korábban is - korlátozott számban hosszabbítja meg a piaci igényektől és az abból kialakított mindenkori termelési programtól függően, írja közleményében a cég.

A munkavállalókra nézve a felek együttműködése azt jelenti, hogy igény szerint akár más-más vállalati területeken kínálhat számukra munkát az Audi. Mindemellett a törzsállományt képező szakembereket mind a tervezett, mind a nem tervezett fluktuáció függvényében csak korlátozottan pótolják.

Szakemberek dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében 2017-ben
Szakemberek dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében 2017-ben
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A motorgyártásban a hagyományos típusok közötti eltolódások és a kisebb komplexitású, új elektromotorok gyártásának térnyerése kihat a létszámigényre, így a foglalkoztatási struktúrára is, azonban a vállalat erre az új kihívásra a következő öt-hat évben készül majd fel, írták.

Azonban azt továbbra sem lehet tudni, hogy effektíve hogyan változik azoknak a száma, akik bármilyen módon az Audinál végzett munkájukból élnek, tehát például a külsős bedolgozó munkásoké. 

Egy a cégnél dolgozó forrásunk szerint a részlegvezetők a következőről tájékoztatják a cégnél munkát végző személyeket egy előre gyártott központi prezentáción keresztül:

  • A leépítés 13 százalékos lesz 2023-ig,
  • 1700 fő a termelésből távozik (direkt munkatársak),
  • és ezen felül elbocsátanak még 750 fő az indirekt munkatársakból.
  • ez az április környékén bejelentett 20 százalékos leépítés felül lesz még.
  • 7700 főre csökkentik nagyjából az alkalmazottak létszámát 2023-ig.
  • A fő leépítés a járműgyártó és a dízelmotor szekciót érinti.

Elbocsátás vs. átstrukturálás 

A fenti számokkal kapcsolatban megkérdeztük a céget, akik a következő választ adták: 

"Az Audi Hungariánál nem fogunk munkatársakat elbocsátani. Mind a járműiparban, a konszernünkben, és természetesen az Audi Hungariánál is javában zajlik az elektromobilitás és a digitalizáció irányába tartó átalakulási folyamat, amely nagy kihívások elé állítja a vállalatot.

Ezen átalakulási folyamat keretében valamennyi vállalati folyamatunkat felülvizsgáljuk, így teremtve szinergiákat az egyes üzleti területeken. 

Az átalakulási folyamat természetesen hatással van a foglalkoztatási struktúrára is.

Célunk, hogy minden esetben biztosítsuk a törzsállomány (határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkező munkatársaink) hosszú távú foglalkoztatását. Ez mindkét fél, munkaadó és munkavállaló rugalmasságát feltételezi. A felek együttműködése a munkatársakra nézve azt jelenti, hogy igény szerint akár más-más vállalati területeken kínálunk számunkra munkát.

A határozott idejű munkaszerződéseket korlátozott számban hosszabbítjuk meg, ahogy eddig és a jövőben is a piaci igényektől és az abból kialakított mindenkori termelési programtól függően.

A tevékenységi körünkhöz szükséges, a törzsállományt képező szakembereket mind a tervezett, mind a nem tervezett fluktuáció függvényében csak korlátozottan pótoljuk. A járműgyártás jelenlegi modellvariánsainak bővítése folyamataink változásaihoz valamint további szinergiákhoz és ez által hatékonyságnövekedéshez vezet. 

A motorgyártásban a hagyományos típusok közötti eltolódások és a kisebb komplexitású, új elektromotorok gyártásának térnyerése szintén kihat a munkatársi létszámigényre és így a foglalkoztatási struktúrára is. 

A vállalat erre az új kihívásra a következő 5-6 évben készül fel."

 A cég tehát továbbra is azt kommunikálja, hogy nem bocsát el munkatársakat, azaz a céggel szerződött alkalmazottakat.