Felére zuhant a panellakások drágulása Budapesten

2019.12.11. 11:42

A legolcsóbban kapható panellakásoknál is megérkezett a lassulás, a budapesti panelek ára júniushoz képes mindössze négyzetméterenként 5 százalékkal 578 ezer forintra nőtt – írja az Ingatlan.com a friss elemzésében.

Az elmúlt félévben bekövetkezett budapesti 5 százalékos áremelkedés azt is jelenti, hogy felére esett vissza a drágulás üteme, hiszen tavaly decemberhez képest jelenleg a panellakások kínálati négyzetméterárai 18 százalékkal magasabbak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint hogy az idén nyáron volt a fordulat a budapesti és az országos lakáspiacon, a kereslet ugyanis jelentősen megcsappant a használt lakások iránt. “A panellakások azonban mindig kivételesnek számítottak a piacon. Relatív alacsony áruk, jó beosztásuk, valamint a tömegközlekedés szempontjából jó megközelíthetőség miatt nagyon gyorsan eladhatóak voltak. Az utóbbi években két számjegyű drágulást értek el. Most azonban itt is megtört a lendület” – fűzte hozzá.

A budapesti téglalakások átlagára lényegében stagnált, decemberben négyzetméterenként 801 ezer forintnál tartott.

A megyeszékhelyeken másként alakult a forgatókönyv.

Az ottani panellakások átlagos négyzetméterára júniushoz képest decemberre mindössze 1 százalékkal 348 ezer forintra emelkedett, a téglaépítésűeké pedig 3 százalékkal 403 ezerre nőtt, miközben az éves drágulás az előbbieknél 25 százalékos, utóbbiaknál 18 százalékot tett ki. Júniushoz képest a megyeszékhelyeken a családi házak is drágultak, négyzetméterenként 300 ezer forintot kértek értük decemberben, ez 15 százalékos áremelkedésnek felel meg.

A 2015 óta tartó időszak példátlan ütemű drágulást hozott a lakáspiacon, amit ábrák segítségével  ebben a cikkben mutattunk be. A legfrissebb adatok megerősítik azt a korábban már látható trendet, ami arra utal, hogy az áremelkedés lassan véget ér, ugyanakkor általános árcsökkenésre egyelőre nem lehet számítani.