15 százalékos emelést kérnek a BKV-sok 2020-ra

2020.01.02. 21:56 Módosítva: 2020.01.03. 00:28

Egyelőre még a tavalyi bérmegállapodás alapján dolgoznak a BKV dolgozói, akik az RTL Híradója szerint már novemberben is azt sürgették, hogy kezdjék meg a bértárgyalásokat. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet a Híradónak arról beszélt, hogy a BKV már évek óta nem emelt eleget a dogozói béreken, ezért szeretnének most 15 százalékos emelést. 

A BKV-nál legutóbb tavaly emelték a béreket, akkor 8 százalékos emelésben állapodtak meg a szakszervezetek a vállalattal.

Az RTL megkeresésére a BKV Zrt. azt reagálta, hogy a cégvezetés a fővárossal együtt vizsgálja, hogyan tudnák a béremeléshez szükséges forrásokat biztosítani. A főváros vezetése viszont azt írta a Híradónak, hogy még várnak a szakszervezetekkel folytatott egyeztetések eredményeire.

 A BKV finanszírozásáról Karácsony Gergely már novemberben is tárgyalt a kormánnyal, rögtön a legelső kormányülésen, amin főpolgármesterként részt vett. Karácsony az ülés után elmondta, ő egy nemzetközi modellt szorgalmazott, amely szerint egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban finanszírozzák az utasok, a főváros és a kormány a budapesti tömegközlekedést. Ez a felvetés a főpolgármester beszámolója szerint ugyanakkor „nem aratott átütő sikert”, a kormány elutasította, hogy új alapon finanszírozzák a budapesti tömegközlekedést.

A szakszervezetek szerint a 15 százalékos béremeléshez szükséges forrásokat a BKV-nak kell előteremtenie, az, hogy erre a cég honnan tud pénzt szerezni, nem a dolgozók ügye. A sztrájkot a legvégső eszköznek tartják, nem akarják, hogy megbénuljon a főváros. Ugyanakkor ha nem ülnek le velük tárgyalni, akkor csak a sztrájk lehetősége marad a BKV dolgozói számára, tették hozzá a szakszervezetek képviselői.