Évi 14 milliárdos állami támogatással maradhatnának életben a falusi kisboltok

2020.01.08. 09:08 Módosítva: 2020.01.08. 15:47

A kormányzat szándékában áll pénzügyi segítséget nyújtani a kistelepüléseken működő élelmiszerboltoknak, amelyek közül sok még működési költségeit is alig bírja kitermelni – nyilatkozta a Napinak Zs. Szőke Zoltántól, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke. Zs. Szőke azt mondta, hónapok óta dolgozik már az ügyön egy minisztériumokon átívelő szakértői gárda, a cél az, hogy az uniós szabályoknak megfelelő támogatási formát dolgozzanak ki.

Ahogy arról az Indexen is beszámoltunk, az 1600 településen jelen lévő Coop már régóta küzd azzal a problémával, hogy a kistelepüléseken egyre kevésbé éri meg üzemeltetni a boltjait. A vállalat már 2019 tavaszán arra kérte a kormányt, hogy az állam járuljon hozzá a falusi üzletek működtetési költségéhez, mivel azokat piaci alapon nem tudja már sokáig fenntartani, viszont fontosak a helyi közösségek ellátása szempontjából. A boltbezárások folyamata már javában zajlik, a Napi cikke szerint

az országban csak 2019 első félévében 1174 egységgel csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma, ezen belül csaknem félezer élelmiszerboltra került lakat.

A bolt nélküli települések száma a 2005-ös 58-ról tavaly már 284-re nőtt. 

Az esetleges pénzügyi segítségnyújtás fő akadálya, hogy az uniós szabályok tiltják, hogy a bérek és járulékok szintjén ágazati támogatást nyújtson az állam, hiszen ez jogosulatlan piaci előnyt jelentene. A szövetség célja ezért az, hogy minden boltnak ugyanazokat a támogatási feltételeket biztosítsa a kormány, függetlenül attól, hogy kinek a tulajdonában van (így ki lehetne zárni, hogy elkaszálja az EU a tervet a multik negatív diszkriminálása miatt). Illetve azt is szeretnék, ha létrehozna a kormány egy pályázati alapot, amelynek útján a boltok modernizációs támogatást szerezhetnek. 

Az ÁFEOSZ-COOP Szövetség számításai szerint az összes 2 ezer fő alatti településen működő érintett üzlet támogatási igénye évente nem jelentene többet mintegy 12-14 milliárd forintnál.

 Zs. Szőke úgy látja: széleskörű szakértői háttérmunka zajlik az ügyben, Gyopáros Alpár kormánybiztos csapata mellett az Igazságügyi Minisztérium és az ITM emberei is munkálkodnak a módszer kidolgozásán, az egyeztetésekre pedig Parragh Lászlót, az MKIK elnökét is rendszeresen meghívják.