Maróth csúsztatott a kartellügyéről

2020.01.27. 10:10

Helyreigazítás:

Valótlanul állítottuk, hogy Maróth Gáspár hazudott a kartellügyéről. Valótlanul állítottuk, hogy a GVH csak azt állapította meg, hogy Maróth nem volt a főszervezővel egy szinten, de az általa vezetett cég tudott a kartellről, egy nem megnevezett vezetőjük részt vett az igényfelmérésekben, valaki tőlük már a KEOP-program előkészítése alatt bizonyítottan szervezkedett az ügyben. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy a GVH a legkevésbé sem tisztázta a személyét. A valóság ezzel szemben az, hogy a GVH határozat szerint nem állapítható meg, hogy a VMD Zrt. és dr. Maróth Gáspár részt vett a kartellben.

Még 2015-ben az EU óriási összeget, több tízmilliárd forintot adott arra, hogy a magyar egészségügyi intézmények jobb CT-kkel, MRI-kel, röntgenkészülékekkel dolgozhassanak. Csakhogy egy kartell azonnal ráugrott a lehetőségre, és megszervezte, hogy csak túlárazva, előre leosztott lapok szerint vehessenek ilyesféle eszközöket a kórházak. Itt olvashat erről alaposabban.

Viszont 2016-ban elkezdett vizsgálódni az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Kimentek razziázni, le is foglaltak egy rakat bizonyítékot, úgy tűnt, hogy sínen van az eljárás, aztán sokáig nem igazán történt semmi kívülről látható. Végül több mint három évvel a vizsgálat kezdete után meglepő eredménnyel zárult az egész: pont azok nem lettek egyáltalán megbüntetve, akiket a GVH eredetileg a kartell főszervezőinek gyanított. És mellé a bírságok is egészen nevetségesen alakultak. 

Az egyik ilyen érintett főszereplő, Maróth Gáspár most egészen furcsa interjút adott az ügyről a 24.hu-nak, amiben rengeteg meglepő állítást tesz:

  • Kiderült, hogy tényleg simán hazudott a 444.hu korábbi kérdéseire. „Maróth Gáspár kérdéseinkre válaszolva elmondta, őt nem is kereste a GVH, sőt abban sem biztos, minek a rövidítése a GVH, és ő nem szervezett semmilyen kartellt”, írta korábban a lap. Most Maróth bevallotta: nemcsak hogy kereste a GVH, de a vizsgálat első napján razziáztak náluk, elvették a telefonját és a laptopját is.  
  • Majd aztán két évig senki nem kereste a GVH-tól: „Ezután úgy telt el több mint két év, hogy a hatóság részéről senki nem keresett. Csak azután hívtak be, hogy már megjelent a GVH-eljárásról szóló első nagyobb cikk.”
  • Ő csak úgy került a GVH látóterébe, hogy egy versenytársuk árulkodhatott a versenyhivatalnak: esetleg valakinek „sértette az üzleti érdekeit”, vagy a családja fideszessége miatt a nevével akartak hitelesíteni valamit. Nos, ha ez így is volt, akkor nagyon jól tette az, aki bemártotta Maróthot és az általa vezetett VMD nevű céget, mert a náluk tartott razzián találták meg a kartell számos, talán a legtöbb felhasznált írásos bizonyítékát, köztük az egyik legfőbb bizonyítéknak számító piacfelosztási Excel-táblát is.  
  • Maróth szerint ő nem működött együtt a kartell főszervezőjével, cégének nem voltak információi „a készülő óriási bizniszről”. Ezt az állítását talán több dolog is árnyalhatja, itt van például az egyik bizonyítéknak számító elfogott emailjük részlete, amiben mintha sejtenék, hogy melyik közbeszerzést kinek kéne nyernie:  „Innomednek és Medimatnak nem jó a speckó. Mádait, Pascal Team-et kérdezzétek meg. Kérjetek a C-ívesekre a Mediszertől ajánlatot. Elvileg Siemens-re van kiírva és a Novelmedix vinné.”
  • A cégük nem is volt kirívóan rossz hírű, mint ahogy azt a GVH leírása sejteti, hanem pont hogy „soha nem egyezkedtek a háttérben", ezért nem szerették őket. Emellett a GVH nem is állapította meg, hogy ő főszervezője lett volna a kartellnak. Ráadásul elmondása alapján a vizsgált KEOP-közbeszerzésekből az ő cége csak 1,4 milliárdnyi árbevételt húzott be összesen. A GVH a határozata alapján viszont mondjuk csak azt állapította meg, hogy Maróth nem volt a főszervezővel egy szinten, de az általa vezetett cég tudott a kartellről, egy nem megnevezett vezetőjük „részt vett az igényfelmérésekben”, valaki tőlük már a KEOP-program előkészítése alatt bizonyítottan szervezkedett az ügyben a GVH szerint (V.8.6., netán V.13.3.9.). A GVH a legkevésbé sem „tisztázta a személyét”, de tényleg nem kapott büntetést. Többek közt ezek miatt inkább talán az a furcsa, hogy utána mégis hogyan úszhatták meg az egészet, miért fér bele az ilyesmi végül a versenyhivatalnak. 
  • Az véletlen, hogy a GVH razziájának napján otthagyta a VMD-t, és átment a Honvédelmi Minisztérium egyik cégébe, ugyanis függetlenül a kartellügyétől már korábban el akart jönni.  Illetve talán mégse véletlen minden szerinte, de azt nem árulta el, hogy mire gondol.

További váratlan fordulatok az interjúban. A rendőrség elvileg még nyomoz az ügyben. Maróth Gáspár pedig jelenleg épp a haderő- és hadiipari fejlesztéseket koordináló kormánybiztosunk.  • Bérelnék
  • Bankszámla