Lovagkeresztet kaptak a Párisi udvar arab befektetői

2020.02.18. 13:35

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának elismerését kapta meg Sameer Hamdan és Zuhair Awad, a Párisi Udvart luxushotellé alakító és üzemeltető két jordániai-palesztin származású üzletember – írja a 444.hu. A kitüntetés híre a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg, eszerint az Orbán Viktorral is jó kapcsolatot ápoló üzletemberek „a magyar szállodaipar fejlesztéséhez számos idegenforgalmi beruházás megvalósításával hozzájáruló, több mint két évtizedes munkája elismeréseként” kapták meg a lovagkeresztet Áder Jánostól és Orbán Viktortól. 

A Párisi udvar eladásáról 2014-ben döntött az akkor még Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat. A Ferenciek terén lévő műemlék épületet 2,1 milliárd forintért vette meg egy Párizs Property Kft. nevű cég, amelynek egy belize-i bejegyzésű offshore cég volt a tulajdonosa, a Válasz.hu szerint viszont egy, a Műegyetemen végzett emírségi üzletember, Majdi Ayesh volt a vevő. 

Nem sokkal később kiderült, hogy az épületből luxusszálloda lesz, ráadásul a híres Hyatt hotellánc egyik elit márkájához tartozik majd. A felújítást egy Párisi Udvar Hotel Kft. nevű cég vezette, amelynek tulajdonosai a most lovagkeresztet kapó üzletemberek, a munkálatokhoz pedig az állami Eximbank nyújtott közel 22 milliárd forintos hitelt. Érdekesség, hogy az Eximbanknál Puskás András vezérigazgató-helyettes írta alá az erről szóló szerződést, aki korábban, a Párisi udvar eladásakor Rogán Antal alpolgármestere volt.

Awad és Hamdan Mellow Mood nevű cégükön keresztül üzemeltetik az elkészült és tavaly Szijjártó Péter külügyminiszter részvételével átadott Párisi Udvart. De emellett övék volt a szintén a Ferenciek terén lévő Buddha Bar szálloda a Klotild Palotában, sok más hotel mellett. Hamdan és Awad már amúgy kaptak neves állami kitüntetést, 2012-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetését.