Gyula
8 °C
21 °C

A kínai beszállító jelezte: alapanyagot egyelőre nem küld, mostantól maszkot gyárt

2020.02.20. 14:53
A Masterplast Nyrt. tőzsdei cég 30 százalékban kínai alapanyagokból gyárt építőipari termékeket, elsősorban szigetelőanyagokat. A koronavírus megjelenése óta azonban igencsak dadog a kínai beszerzés. A nehézségek orvosolhatók, de azért a történet jelzi: még egy magyar cég életében is bonyodalmakat okoz a járvány.

A tőzsdén jegyzett Masterplast Nyrt. elsősorban szigetelőanyagokat gyárt és forgalmaz. Az itthon Sárszentmihályon és Kálon, míg a Vajdaságban, Szabadkán gyártó cégcsoport üvegszövet- és polisztiroltermékeihez 30 százalékban Kínából szerzi be az alapanyagokat. Tibor Dávid, a társaság elnöke az Indexnek elmesélte, hogy a koronavírus-járvány milyen különös helyzethez vezetett a társaság életében.

A Masterplast eddig elsősorban Kínából vásárolt úgynevezett vlies (ejtsd flíz) alapanyagokat. Ez az a termék, amelyet a jobb vonatüléseken, repülőüléseken tesznek az utasok fejtámlája alá. A vékony anyag a tetőfólia-gyártásban is használatos, két réteg vlies közé kerül egy páraáteresztő membrán, és kész van az úgynevezett diffúziós tetőfólia.

A kínai vlies-beszállító azonban nemrég bejelentette a Masterplastnak, hogy a továbbiakban csak jelentős késéssel tud eleget tenni a szerződésének. Mint kiderült, a kínai állami szervek kiszálltak a céghez, és előírták, hogy

a társaság - nemzeti érdekből - mostantól csak maszkokat gyártson.

Ezek a vlies-anyagok ugyan nem tekinthetők mikrobiológiai védelemmel ellátott orvosi (egészségügyi) maszknak, de most Kínában (és egyébként a környező országokban is) akkora igény van az egyszerűbb védelmet nyújtó, például a cseppfertőzéstől, vagy az építőipari portól védő, és azért valamilyen szűrővel ellátott szájmaszkokra, hogy nem lehet belőlük eleget gyártani.

Minden dadog

A Masterplastnál amúgy a többi kínai beszállítóval is vannak kisebb akadozások.

  • Van, ahol az okoz gondot, hogy az ígért kéthetes kényszerszünet után a hatóságok még nem adtak engedélyt a gyár újbóli megnyitására (mint ismeretes, sok kínai üzem bezárt, hogy a munkavállalók ne érintkezzenek a kollégáikkal).
  • Máshol pedig olyan banális történések jelentettek némi zavart, hogy a szállítmányok nem érték el a tengerjáró hajókat, mert a megszokott logisztikai cég kamionjait valamelyik vesztegzár alatt levő városban megakasztották.

Jöhet a saját gyártás

Mint Tibor Dávid elmesélte, a vis maior nem fog érdemi gondot okozni a Masterplast életében, a következő két hónapra elegendőek lesznek a raktárkészleten levő alapanyagok,

a második félévtől pedig már sárszentmihályi saját gyártással fogja a cég kielégíteni a diffúziós tetőfólia-igényeket,

a májusi-júniusi termelés alapanyagigényét pedig már európai forrásból biztosították.

Az elnök, aki beszélgetésünk előtt éppen Ázsiából érkezett meg, elmesélte, hogy a környező országokban is a mindennapok része lett a vírus,.

Ázsiában egyszerűen mindenki maszkot hord, és még Szingapúron, Thaiföldön, vagy Malajziában is kihaltak, a máskor oly forgalmas kereszteződések, látnivalók. Egyrészt azért, mert mindenki tart a vírustól, és kerüli a csomópontokat, másrészt azért, mert nem érkeztek meg, az ezekben az országokban amúgy masszív turistatömeget jelentő kínai vendégek.

A koronavírus okozta esetleges fennakadásokról a világgazdaságban itt írtunk részletesebben