Konrád
5 °C
17 °C

Kilőtt az árfolyama a gyógyszercégnek, amely lehet, hogy hatékony szert fejlesztett a koronavírus ellen

2020.02.25. 11:23 Módosítva: 2020.02.25. 15:12

A Gilead nevű gyógyszercég részvényárfolyama 6,9 százalékot ugrott hétfőn, miután a WHO reményteli kijelentést tett azzal kapcsolatban, hogy működhet a vállalat kísérleti gyógymódja a koronavírus ellen – írja a Business Insider. 

A remdesivir nevű ellenanyag, amiről Bruce Aylward, a WHO igazgatója azt mondta, "az egyetlen, amiről jelenleg úgy tartják, hatásos lehet",  a klinikai tesztelés fázisába lépett. Ennek hatására rögtön megdöntötte 2018 októberi csúcsát a Gilead árfolyama.

Ezzel azon kevés vállalat közé került, ami profitálni tud a vírushelyzetből; ahogy arról hétfőn beszámoltunk, a tőzsdék világszerte megzuhantak (bár aztán keddre stabilizálódtak) a lassan világjárvánnyá váló koronavírus miatt, leginkább csak azok járnak jól, akik korábban aranyat vettek. A vakcina kifejlesztésére esélyesnek tartott gyógyszercégeken és egészségügyi kellékgyártókon (pl. maszkgyártókon) felül vannak meglepőbb nyertesei is a járványnak, ilyen például a Zoom nevű videókonferenciás applikáció, ami szintén 5,18 százalékos pluszban zárt hétfőn, mivel sokan úgy spekulálnak, ha a fertőzés terjed, sokan kénytelenek lesznek ilyen appokon keresztül tartani a kapcsolatot munkatársaikkal.