Újabb iszonyú bukás az amerikai tőzsdéken

2020.03.16. 21:54 Módosítva: 2020.03.17. 01:07

A kereskedési időszak vége felé teljesen összeomlottak ismét az amerikai tőzsdék, írja a Wall Street Journal. Alig pár napja sikerült évtizedes rekordokat megdöntő egynapos zuhanást bemutatniuk, de most bőven túlszárnyalták azt a teljesítményt is. 

A Dow 12,9 százalékos mínuszban zárt, ezzel most már a mai nap lett 1987 óta a legnagyobb bukást összehozó napja. A Nasdaq composite részvényindex 12,3 százalékot bukott, ami egyéni negatív rekordnak számít. Az S&P 500 index alig 12 százalékos mínuszban végzett, ami szintén kifejezetten jelentős zuhanás.  

A befektetők főleg a koronavírus terjedése okozta beláthatatlan bizonytalanságtól tarthattak. Ami annyiban tényleg nem indokolatlan, hogy ezekben a napokban nagyon gyorsan változhatnak az események, általában egy kevésbé pozitív forgatókönyv irányába. És a globális értékláncokban keletkező kár jelentőségét egyelőre igen komoly bizonytalanság mellett lehet csak becsülgetni.  

Így néz ki a pánik

– mondta Patrick Healey, a Caliber Financial Partners alapítóelnöke. Szerinte mindegy, hogy mit csinál vagy mit csinálhatna a Fed, a piacok csak a félelmet és bizonytalanságot tükrözik. Egy dolog nyugtatná meg őket, ha a koronavírusos esetek száma csökkenne. 

Jelentős csapás fogja érni a gazdasági aktivitást minden országban, ahol az elzárkózás mellett hoztak lépéseket

– mondta Seema Shah, a Principal Global Investors stratégiai vezetője. „Nem megyünk vásárolni, nem veszünk majd ebédet. A kis- és középvállalkozásokra ennek óriási hatása lesz.” Nekünk pedig még az is érdekes, hogy nemcsak rájuk lesz hatása, hanem a magyar tőzsdére és a forint árfolyamára is.