17,44 milliárdért vette meg az állam a Mátrai erőművet

HUSZ9111
2020.03.26. 12:49

A kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön a kormányinfón, a tranzakció értéke 17,44 milliárd forint volt. A miniszter elmondta, az erőmű kulcsfontosságú szerepet tölt be a magyar villamosenergia-ellátásban, a villamosenergia-termelésünk 16 százalékát adja.

Az MVM Magyar Villamos Művek megvásárolja az erőművet és a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t - tájékoztatott Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a kormány nemzetstratégiai érdeknek tartja az erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítását. Szerinte a munkahelyek megőrzése, a térség gazdasági stabilitása szempontjából is kulcsfontosságú az erőmű működése.

Az erőmű 1995-ig állami tulajdonban volt, aztán többsége német tulajdonba került, 2017-ben a Mészáros Lőrinc féle Opus és egy cseh befektető, az EPH által közösen alapított, 50-50 százalékban tulajdonolt vállalat vette meg az erőmű 72,63 százalékát. Később Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az EPH kizárólagos irányítást szerezzen a Mátrai Erőmű felett, 2018-ban viszont bejelentették, az Opus kivásárolja az EPH tulajdonrészét. Az Opus tavaly ősszel jelentette be, hogy értékesíteni kívánja az erőművet. Mostantól pedig az állami MVM a tulajdonos.

(Borítókép: A Mátrai Erőmű 2019 novemberében - fotó: Huszti István / Index)