Vilmos
21 °C
33 °C

Százszoros lett az érdeklődés egy-egy állásra

2020.03.28. 08:52

A koronavírus-járvány kezdete óta százszorosára nőtt az érdeklődés egy-egy betöltetlen kereskedelmi, szállítási vagy raktározási pozíció iránt; a jelentkezők többsége csak átmenetileg helyezkedne el ezekben a munkakörökben, például azért, mert eredeti foglalkoztatójuk leállásra kényszerült és nem tud bért fizetni - írta a Magyar Nemzet nyomán az MTI.

Orbán Viktor a kijárási korlátozás pénteki  bejelentésekor  közölte: egyelőre a járvány terjedésének lassítása és az életek mentése az elsődleges, átfogó gazdaságvédelmi intézkedéssel április második hetéig áll elő.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint, sok munkáltató nem szeretné elküldeni az alkalmazottait, ezért támogatja, hogy a munkavállalók - megtartva eredeti munkaviszonyukat - az átmeneti időszakra máshol helyezkedjenek el, és így jövedelemhez jussanak.

A gazdasági szereplők túlnyomó többsége átmeneti válsággal számol, és azt várja, hogy a járvány lecsengésével folytathatja a tevékenységét, a folytatáshoz pedig nélkülözhetetlen a munkaerő, ezért ameddig csak lehet, megtartja az alkalmazottját - állítja Rolek.

Rövid távon azonban százezer, de akár kétszázezer ember is elveszítheti az állását,

ugyanakkor hosszan tartó, éveken át fennmaradó munkanélküliségre nem számítanak, akár még az idén újra stabilizálódhat a munkaerőpiac.

A kormány is több százezres munkanélküliséggel számol.

A kormányzati intézkedésektől függ, hány munkahelyet sikerül megtartani az átmeneti időszakban - vélte Rolek. A gyáriparosok üdvözlik az eddig elfogadott, elsősorban adó- és járulékkönnyítési intézkedéseket, viszont további lépéseket is szükségesnek tartanak, akár a több európai országban elfogadott állami bértámogatást. Hozzátette, hogy a válságkezelésből arányosan kell kivennie a részét a kormánynak, a munkaadóknak és a munkavállalóknak.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!