Negyvenötmillió embert fenyeget éhínség Afrikában az ENSZ szerint

2020.04.02. 19:10 Módosítva: 2020.04.02. 20:37

A koronavírus-járvány súlyosbíthatja az élelmiszerhiánnyal küzdő afrikai országok helyzetét, az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint a Száhel-övezetben akár 2,1 millió ember maradhat élelem nélkül, ha a határok lezárása miatt nem jutnak humanitárius segítséghez – írja az MTI.

Eric Branckaert, a WFP régiós központjának a munkatársa azt mondta: 2019-ben 680 000 rászoruló volt a Száhel-övezetben, ez a szám 2020-ra 77 százalékkal megnőtt. A példátlan növekedés okai elsősorban a helyi konfliktusok, különösen Burkina Fasóban, Kamerunban, Csádban és Maliban, valamint Sierra Leonében és Libériában, de a koronavírus-járvány és a sáskajárás szintén nehezíti az ott élők helyzetét. 

Lola Castro, a WFP helyi irodájának a vezetője bejelentette: Afrika déli részén humanitárius folyosó kialakításáról tárgyalnak, mert a kontinensnek ezen a részén körülbelül 45 millió embert fenyeget éhínség. „Jelenleg az élelmiszerosztás normális mederben folyik, de elképzelhető, hogy a jövőben, a vírusnak különösen a kisebb gazdaságokra gyakorolt hatásától függően, emelkednek az élelmiszerárak, nő a segélyekre szorulók száma” – mondta WPF helyi irodájának vezetője.

Afrikában több mint 6400 regisztrált fertőzöttről tudnak, és a vírus okozta betegségbe (Covid-19) 241-en haltak bele.

Ráadásul a fertőzöttek pontos számát elemzők szerint képtelenség lenne megadni, mert még a kontinens legfejlettebb országa, Dél-Afrika is el van maradva a tesztelésekkel. A WHO adatai szerint február elején csupán két afrikai országnak voltak tesztkészletei, ez a szám ma már 43 a kontinens szubszaharai régiójában.

Egészségügyi tisztségviselők szerint néhány afrikai országban április végére több mint 10 ezerre nőhet a fertőzöttek száma, Eközben nincsenek pontos adatok a rendelkezésre álló lélegeztetőgépek, tesztek és egyéb orvosi eszközök számáról. 

A vírus afrikai kimenetelét illetően egyelőre a szakértők is csak találgatnak még. Az optimista jóslatok hangsúlyozzák, hogy a kontinens nagyobbik része fiatal, akiket kevésbé sújt a kór, mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy Afrikában így is több súlyos betegség pusztít, egyebek közt a malária, a tuberkulózis és az AIDS, valamint rengetegen alultápláltak.