Olyan kevesen tankolnak, hogy benzinkutakat zárt be a Mol és a Shell

D MAR20170323009
2020.05.04. 09:06 Módosítva: 2020.05.04. 12:13

A márciusi állapothoz képest a gázolaj értékesítése 25 százalékkal, míg a benziné ennél nagyobb mértékben, akár 30 százalékkal is visszaesett áprilisban Magyarországon – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára hétfőn a Kossuth rádióban. 

Grád Ottó elmondta, a kínálattal nincsen gond, hiszen olaj van bőséggel, viszont az üzemanyag-kereslet Magyarországon is jelentősen visszaesett a töltőállomásokon. Hozzátette, a fent említett számok átlagos visszaesést takarnak, de voltak olyan töltőállomások, ahol sokkal nagyobb mértékben csökkent a bevétel.

Volt olyan - autópálya mentén álló - benzinkút, ahol egy nap alatt egyetlen autót töltöttek fel.

A Holtankoljak.hu képviselője az RTL Klub híradójában azt mondta, vannak olyan kutak, főként az osztrák-magyar határ mentén, ahol az ingázók álltak meg tankolni, ahol 80 százalékkal zuhant a forgalom. 

Ezért normális, hogy van olyan országos hálózat, ahol optimalizálnak, vagyis időszakosan bezárnak kutakat. Az RTL Klub vasárnap esti híradójában számolt be arról, hogy több nagyobb lánc, így például

a Shell és a Mol is ideiglenesen kutakat zárt be.

A Mol május végétől 28 kút működtetését szünetelteti (a 468-ból), sok kútnál pedig csak a nyitva tartás rövidül. A Shell 15 töltőállomást csukott be a mostani helyzetben, és a kutak felénél rövidítette a nyitva tartást. 

Orosz András, a Mol retail üzletág-igazgatója a riportban azt mondta, a májustól kezdődő (de egyelőre nem tudni, meddig tartó) átmeneti időszakra kevesebb dolgozóra lesz szükség. A Mol-kutak nagy részét franchise-partnerek üzemeltetik, és Orosz szerint lehettek elbocsátások is, de a többség inkább munkaidőt csökkentett vagy szabadságra küldte a dolgozói egy részét. A Mol helyzetéről itt írtunk bővebben.

Azt remélik, ahogy újraindul az élet, újraindulhatnak a kutak is. Grád Ottó az RTL-nek azt mondta, bár a keresletcsökkenés megállt az utóbbi két hétben, az újraindulás egy lassú folyamat lesz, és huzamosabb ideig megmaradhat a 300 forint alatti benzinár.

(Borítókép: Egy eladó a Mol töltőállomásán Budapesten a Szentendrei úton 2017. március 23-án. Fotó: Marjai János / MTI)