Majdnem 39 millió új munkanélküli lett az USA-ban

2020.05.21. 16:41

Múlt héten újabb 2,4 millió munkanélküli regisztrált az USA-ban, írja az AP. Ezzel, főként a lassan két hónapja tartó korlátozások révén már 38,6 millió új munkanélkülit regszitráltak az országban.

Az elbocsátási hullám nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy helyi, pártoktól független költségvetési intézet számításai szerint soha nem zuhant még akkorát a amerikai gazdaság, mint az április és június közti negyedévben. Itt éves szinten 38 százalékot esett vissza a GDP. 

Csak áprilisban 20 millió embert rúgtak ki, ennyi új munkahely egy évtized alatt épült fel korábban az országban. az Amherst Pierpont vezető közgazdásza, Stephen Stanley szerint a mostani kirúgások azért is különösen aggasztóak, mert az államok épp kezdenek újranyitni. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok nem igazán a gyors fellendüléssel számolnak. 

A 3 millió dolgozó munkaidejére rálátó Kronos szoftvercég adatai szerint a 30 ezer vállalati ügyfelüknél ezen a héten már 16 százalékkal több műszakot dolgoztak, mint az április 12-vel záródó héten. Bár ezzel mondjuk még mindig a járvány előtti szint háromnegyedén állnak csak. Mindezt az is erősíti, hogy hiába a magyarországinálénál összehasonlíthatalanul nagyvonalúbb munkahelymegtartási támogatás, aki hoszú resszióra számít, annak még ezzel együtt is általában jobban megérheti kirúgni a várhatóan feleslgessé váló embereit.