Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Gigantikus segélycsomaggal válna elektromos autós éllovassá Franciaország

2020.05.26. 22:42

A francia elnök több mint 8 milliárd eurós segélycsomagot jelentett be az autóiparnak

Több mint 8 milliárd eurós (2,5 billió forintos) segélycsomagot jelentett be Emmanuel Macron francia államfő kedden a koronavírus-járvány gazdasági hatásai által sújtott autóipar modernizálására, hogy Franciaország az elektromos autók egyik legfőbb gyártójává váljon – írja az MTI.

A Valeo autóipari beszállító észak-franciaországi Étaples-ban található üzemében az elnök kijelentette: a cél, hogy Európában Franciaországban készüljön a legtöbb tiszta és energiahatékony autó, öt éven keresztül évi több mint egymillió elektromos vagy hibrid autót gyártsanak a francia vállalatok.

Ez egy történelmi terv egy történelmi helyzet megoldására. Egyetlen másik európai országnak sincs ilyen ambiciózus támogatói rendszere az elektromos autóknak, kizárólagosan állami támogatásból

mondta.

Macron azt is jelezte, hogy az általános karantén idején visszaesett vásárlások ösztönzésére 7 ezer eurós környezetvédelmi bónusz jár annak, aki elektromos autót vásárol, a cégek 5 ezer eurós kedvezményt kapnak elektromos autók vásárlása esetén, a hibridekre pedig 2 ezer eurós bónuszt ad a kormány.

Emmanuel Macron francia elnök (középen) beszél Jacques Aschenbroich Valeo-vezérigazgatóval és Alberto Santos általános igazgatóval a cég Etaples-ban található gyárának meglátogatásakor május 26-án.
Emmanuel Macron francia elnök (középen) beszél Jacques Aschenbroich Valeo-vezérigazgatóval és Alberto Santos általános igazgatóval a cég Etaples-ban található gyárának meglátogatásakor május 26-án.
Fotó: Ludovic Marin / AFP

Az elnök szerint a Németország és Franciaország által múlt héten javasolt 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forintos) európai uniós alap célja a legsúlyosabban érintett ágazatok, köztük az autóipar talpra állítása. Ugyanakkor garanciákat kért a Renault-tól a munkahelyek megtartására két észak-franciaországi gyárukban, Maubeuge-ben és Douaiban. Az autógyártónak a francia állam korábban már ígért állami garanciát egy 5 milliárd eurós hitelkerethez, amelyre azonban Bruno Le Maire gazdasági miniszter még nem adta jóváhagyását, és azt a franciaországi üzemek megtartásától tette függővé. A Renault pénteken egy 2 milliárd eurós megtakarítási programot jelent be, amelynek keretében sajtóértesülések szerint négy franciaországi üzemet is bezárhatnak.

Emmanuel Macron délelőtt találkozott Jean-Dominique Sénart-ral, a Renault elnök-vezérigazgatójával, illetve a francia autóipar harminc vezetőjével, akikkel a közvetlenül 400 ezer, áttételesen 900 ezer embernek munkát adó ágazat jövőjéről egyeztetett.