Méretes lengyel bírság a Gazpromnak

2020.08.03. 11:09 Módosítva: 2020.08.03. 14:03
Lengyelország továbbra is bőszen ellenzi az Északi Áramlat 2 gázvezetéket.

A Lengyel Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hivatal (UOKiK) hétfőn bejelentette, hogy 57 millió dolláros bírságot szab ki az orosz Gazprom gáztársaságra, mert az Északi Áramlat 2 (Nord Stream 2) csővezeték építésével kapcsolatban megsértette a tisztességes verseny szabályait.

Az UOKiK évek óta vizsgálta a projektet, és úgy találta, hogy a csővezeték aláássa a versenyt az európai gázpiacon.

Korábban az Egyesült Államok jelentette be, hogy szankcionálja a Nord Stream 2-t, mert a Kreml folyamatosan „azon mesterkedik”, hogy az európai piacok egyre jobban függjenek az orosz energiától. Akkor ezt a határozatot Oroszország, az Európai Unió és Németország is kritizálta.

A német igény

A német árampiac nagy átalakítása során a nukleáris és a szenes erőműveket is kivezetik. Előtérbe kerül a megújuló termelés (Németországban elsősorban a szélben hisznek), viszont az időjárásfüggő áramtermelés mellett rengeteg gázra is szükség van, hogy a menetrendtartás könnyen ki- és bekapcsolható gáztüzelésű erőművek biztosítsák. Németországnak ezért elemi érdeke a nagy mennyiségű orosz gáz megvásárlása, ami miatt kettős mércét alkalmaztat az EU-val, ha más próbálna „egyforrásos” gázvezetéket építeni (lásd a déli áramlat bukását), azt elkaszálja, de az északi áramlatokat elfogadtatja.

Magyar ellenszenv

Éppen ezért nagyon sok ország nézi ellenszenvvel az Északi Áramlat projekteket. Mi magyarok például azért, mert

ha nekik lehet, nekünk miért nem?

Vagyis a mi Déli Áramlatunkat miért kaszálta el az unió, ha északon szabad?

Vannak a társégben olyan országok is, amelyek valóban megpróbálkoznak az orosz gázfüggés elutasításával (Lengyelország és Románia például), és vannak a „nyugati” nyugat-európai államok, amelyek azért tekintenek hűvösen a német törekvésekre, mert ők északi forrásokból táplálkoznak.

Lengyelország a legkeményebb

Az Északi Áramlat 2 elleni legkeményebb lobbista eddig is Lengyelország volt, amely ország tényleg függetlenítette magát a „nem-szeretem” Oroszországról. Ezért ugyan nagyon magas árat fizet, mert az európai LNG-terminálok közül a lengyel (Świnoujście) LNG-terminál talán a legköltségesebb, de Varsó úgy érzi, hogy politikai okokból megéri ez a felár.