A lakáshitelek közel fele továbbra is kockázatos kategóriába esik

5K8A3139
2020.09.17. 06:51

Miközben az új jelzáloghiteleknél a fix kamatozású hitelek vannak döntő többségben, a meglévőek közel fele még mindig a kockázatos kategóriába esik, mivel változó kamatozású. Magyarországon 1457 milliárd forintra rúg az olyan változó kamatozású lakáshitelek volumene, amelyeknél legalább 10 év van hátra futamidőből.

Bár a rizikós hiteleket ma már egyszerűen le lehet cserélni biztonságos, fix törlesztésű lakáshitelekre, az érintettek körében viszonylag kicsi erre igény: a múlt hónapban a hitelesek alig több mint 10 százaléka kért erre ajánlatot. Ezzel együtt a hitelcsere a második legnépszerűbb hitelcél a használt lakás vásárlása után.

A banki ajánlatokat naprakészen bemutató money.hu legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy továbbra is hatalmas szakadék tátong a magyar lakáshitelpiacon a biztonságos, kiszámítható, illetve a rizikósabb hitelek között. A kockázatos hitelek 49 százalékos részaránya 2205 milliárdos volument jelent.

A szerződéses összeg szerint az újonnan felvett lakáshitelek döntő része, több mint 98 százaléka ma már fix kamatozású, azaz az adott intervallumban a törlesztőrészlet ugyanannyi marad, függetlenül attól, hogy változnak-e a kamatok. Ezek a konstrukciók biztonságosak, kiszámíthatóak, a hitelfelvevők számára pontosan tervezhetővé teszik a törlesztést. A legbiztonságosabb megoldást a futamidő végéig rögzített lakáshitelek jelentik. Azonban a meglévő lakáshiteleknél rengeteg a változó kamatozású konstrukció, amelyek ki vannak téve a kamatváltozásoknak. Ez azt jelenti, hogy amikor a piaci kamatok emelkednek, akkor növekedhet a törlesztőrészlet összege is. Ez pedig kockázatot jelent.

Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a rizikós hitelek is kockázatmentesíthetőek a hitelkiváltással.

A hitelkiváltástól sokan ódzkodnak, mert azt gondolják, macerás, sok adminisztrációval járó művelet, ám szakértők segítségével ez ma viszonylag egyszerűen kivitelezhető folyamat. Azt látjuk azonban, hogy van rá nyitottság: a money.hu kalkulátorait augusztusban használók több mint 10 százaléka hitelkiváltásra kért kalkulációt. Így ez volt a használt lakás vásárlás finanszírozása mellett a második legnépszerűbb hitelcél.

A bankok ajánlatainak áttekintése azért lényeges, mert a hitelkiváltás esetében is jelentős különbségek vannak. Nem biztos ugyanis, hogy az a bank kínálja a legjobb feltételeket, amelyiknél a meglévő hitel van. A különböző fix kamatozású lakáshitelek között óriási különbségek lehetnek a hátralévő futamidő és a tartozás összegének függvényében.

A money.hu szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy nem mindegyik változó kamatozású lakáshitelnél érdemes a hitelkiváltást megjátszani, ilyenek például azok, amelyeknél csak rövid idő van hátra a teljes futamidőből. Mivel valamennyi hitel más és más, a hitelfelvevők jövedelmi helyzete is eltérő, ezért szakemberek segítségével érdemes belevágni a hitelkiváltásba. Annál is inkább, mert a mostani alacsony kamatkörnyezet is jó alkalmat ad erre.