Bajban a légitársaságok

2020.10.07. 00:43

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség várakozásai szerint a légitársaságok még 2021 végén sem lesznek abban a helyzetben, hogy készpénzállományuk növekedésnek induljon, addig pedig havi tízmilliárd dollár nagyságrendű veszteséget kell elszenvedniük – tájékoztatott a távirati iroda.

Kapcsolódó

Vasvillával szórják a pénzt az országok a légicégeikre

Gyakorlatilag nullára esett a légitársaságok forgalma, néhány cég viszont már elkezdte beindítani a járatait. Megnéztük, hogy mi a helyzet a nagyobb nyugati légtársaságokkal.

Brian Pearce, a montreali székhelyű, kétszáz légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet vezető közgazdásza egy keddi videokonferencián arról számolt be, hogy a cégek a második negyedévben havonta átlagosan 17 milliárd dollár készpénzt használtak fel, és mostanra átlagosan nyolc és fél hónapnyi működésre elegendő szabad forrásuk maradt.

Ennek oka Brian Pearce szerint leginkább az, hogy a bevételek 80-90 százalékkal, a kiadások ezzel szemben 50 százalékkal estek, és sokan nem tudják lejjebb szorítani a költségszintet.

2020-09-13T063306Z 155871063 RC2IXI9UVK2C RTRMADP 3 HEALTH-CORON
Fotó: Christinne Muschi

Pearce szerint eddig mintegy 160 milliárd dollár értékben kaptak pénzügyi segítséget a légitársaságok, de újabb mentőövre lesz szükség. Az elemző beszélt arról is, hogy a diszkont légitársaságok a válság után is kedvezőbb helyzetben lehetnek, mert a közvetlen, úgynevezett point-to-point utazás és turizmus hamarabb kezd visszaépülni, mint az átszállásokat közbeiktató, illetve az üzleti utazás.