Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Ütik a tőzsdéket a járvány terjedése miatt

GettyImages-1229322350
2020.10.28. 13:07

Nincs jó hetük a világ tőzsdéinek:

  • Amerikában hétfőn közel 2 százalékkal estek a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, kedden is csak a NASDAQ tudott pluszban zárni.
  • Európában hétfőn és kedden is 1–2 százalékos mínuszok voltak Londonban, Párizsban és Frankfurtban – utóbbi kedden több mint 3 százalékot esett.

Szerdán sem jobb a helyzet, bár Amerika még nem nyitott ki, Európa nem áll jól: a londoni FTSE 1,9, a frankfurti DAX 3,4, míg a párizsi CAC-40 3,1 százalékos mínuszban állt kevéssel 13 óra előtt.

A befektetők alapvetően most azt árazzák, hogy a koronavírus-járvány második hullámában a szigorítások mértéke valószínűleg nagyobb lesz, mint amire a befektetők előzőleg számítottak

– értékelt az Indexnek Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője. Az elmúlt bő fél évben, az első hullám után elég sokat emelkedtek a nagyobb tőzsdeindexek (főként a DAX és az S@P 500), így ezek magas szinteken voltak. Cinkotai szerint a befektetők most újrakalibrálják a várakozásaikat az intézkedésekkel kapcsolatban: egyre több helyről érkeznek negatívabb, korlátozóbb intézkedések – így alapvetően ez az, ami most a részvénypiacokat mozgatja és negatívan befolyásolja.

A forint sem áll jól

A Portfolio cikke szerint továbbra is 365 felett jár a forint az euróval szemben, ezzel karnyújtásnyira van történelmi mélypontjától a magyar deviza. Mint írják, eközben a nemzetközi piaci hangulat romlik a koronavírus-járvány terjedése és a közelgő amerikai elnökválasztás kockázatai miatt.

A forint az euróval szemben 367 felett járt 13 órakor.

Picit gyengült az árfolyam, ami azzal magyarázható, hogy a nemzetközi piaci hangulat nem pozitív, és ilyenkor forint sem szokott jól teljesíteni

– összegzett portálunknak a vezető elemző.

(Borítókép: A frankfurti tőzsde 2020. október 28-án. Fotó: Arne Dedert / picture alliance / Getty Images)