Új gyárat épít Tatabányán a dél-koreai Doosan

2020.10.30. 21:37

A világjárvány új kihívások elé állította a gazdaságot, még a legnagyobbak és legerősebbek is küzdenek – kezdte beszédét Szijjártó Péter, aki sajtótájékoztatón közölte rendkívüli gazdasági bejelentésként, hogy második európai gyárát is Magyarországon, mégpedig Tatabánya mellett építi a dél-koreai Doosan. A beruházás értéke 75 milliárd forint.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy a beruházással 200 új munkahelyet teremtenek. Kiemelte, hogy a kormány a beruházást vissza nem térítendő támogatással segíti, ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még folynak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták.

A Doosan 125 éves múltra tekint vissza, a világ egyik legrégibb és legnagyobb elektromos autóipari beszállító vállalatának számít. Az elektromos akkumulátorokhoz gyárt rézfóliákat, és a világ több mint negyven országában több mint 40 ezer munkatársat alkalmaz. Az első magyarországi gyára tízezer tonna rézfóliát gyárt évente, a második gyár építésével ez 25 ezer tonnára emelkedik – tette hozzá.

A miniszter közölte, hogy tavaly a koreai vállalatok az országba érkező összes beruházás 50 százalékát hozták, és az összes újonnan létrejött munkahely 30 százaléka a koreai vállalatokhoz kötődött.  • Hírek
  • Bankszámla