Nagy változások előtt a Rába

2020.11.12. 21:45
A decemberi közgyűlésen várhatóan lecserélik a cég igazgatóságának több tagját. A járműipari vállalat több mint negyedmilliárdos veszteséget hozott össze a harmadik negyedévben.

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi a Rába Járműipari Holding Nyrt.-nél a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. mint részvényes december 3-ra, amelyen az igazgatóság elnökének és további négy tagjának a visszahívásáról döntenek – jelent meg a győri székhelyű vállalat honlapján csütörtökön.

A közgyűlési előterjesztés szerint december 3-i hatállyal Pintér István elnök mellett Wáberer György Pétert, Sebők Rolandot, Tóth I. Tamást és Toperczer András Ákost hívják vissza – írja az MTI.

Visszahívják a felügyelőbizottság elnökét, Pafféri Zoltán Lajost, valamint egyik tagját, Kanta Tündét.

A közgyűlésen módosítják a vállalat alapszabályát is.

Negyedmilliárdos veszteséget hozott a harmadik negyedév

A Rába-csoport az idei harmadik negyedévet 267 millió forint adózás utáni veszteséggel zárta, ami jóval kedvezőbb a második negyedév egymilliárdot meghaladó veszteségénél, és kisebb a tavalyi harmadik negyedév 429 milliós veszteségénél is – derült ki a szerdán közzétett gyorsjelentésből. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült, konszolidált beszámoló szerint

az első kilenc hónap vesztesége 2,168 milliárd forint lett, szemben az előző év azonos időszakában elért 425 milliós nyereséggel.

Üzemi szinten viszont nyereséges volt a Rába-csoport a harmadik negyedévben, amikor 64,9 millió forintot ért el, szemben a tavalyi harmadik negyedév 36,5 milliós üzemi veszteségével. Az első kilenc hónapban 1,04 milliárd forint veszteséget könyvelt el, míg tavaly ugyanebben az időszakban 1,19 milliárd üzemi nyeresége volt.

A csoport árbevétele 16,9 százalékkal, 8,5 milliárd forintra csökkent a harmadik negyedévben, az első három negyedévben pedig 26,8 százalékkal, 27,8 milliárdra esett az árbevétel a tavalyi év azonos időszakához képest.