Megvásárolja a Penguin a Simon & Schuster kiadót

2020.11.26. 12:24

A Penguin Random House megvásárolja a Simon & Schuster könyvkiadót – jelentette be szerdán a Bertelsmann médiaóriás, a Penguin anyavállalata. Az óriáskiadó létrehozása átrajzolja az amerikai kiadói térképet.

A Penguin Random House, amely jelenleg is a legnagyobb kiadó az Egyesült Államokban a New York-i székhelyű Simon & Schuster felvásárlásával olyan szerzők kiadási jogát szerzi meg, mint Stephen King, Hillary Clinton és John Irving. A kiadót 2,17 milliárd dollárért (657 milliárd forintért) adja el a ViacomCBS.

A Simon & Schuster globálisan is megerősíti a Bartelsmann jelenlétét, de különösen az Egyesült Államokban, második legnagyobb piacán – értékelte a lépést a német médiaóriás.

A Simon & Schuster felvásárlásával az amerikai könyvkiadás úgynevezett „öt nagyja”, amelyben a Penguinen kívül a HarperCollins, a Hachette Book Group és a Macmillan is szerepelt, négytagúra csökken.

Az amerikai írók céhe szerdán közölte, hogy ellenzi a felvásárlást, mivel az sérti a versenyt, és megnehezíti a szerzők és ügynökeik számára a kiadókkal való tárgyalást. A céh véleménye szerint a minisztériumnak nem kellene jóváhagynia ezt a szerződést.