Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Ötszörös lehet a különbség a megyeszékhelyek garzonáraiban

B OB20170510014
2020.12.04. 09:47

Az ország különböző részein a megyei havi nettó átlagfizetés teljesen eltérő részét kell rászánnia az első lakásukat vásárlóknak, ha egy használt garzonlakást szemeltek ki, és rendelkeznek az ingatlan értékének 30 százalékának megfelelő önerővel, a fennmaradó részt pedig hitelből fedeznék. Van megyeszékhely, ahol a fizetés alig több mint tizedét, de akad olyan is, ahol majdnem a 40 százalékát kell törlesztésre fordítani – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Jöjjenek a tények!

 • A legdrágább és legolcsóbb megyeszékhely árai között majdnem ötszörös a különbség.
 • A fővárosban az átlagos kínálati négyzetméterárak 9 százalékos alkuval csökkentett értékét figyelembe véve egy 40 négyzetméteres lakáshoz 27,9 millió forintért lehet hozzájutni.
 • Nógrád megye székhelye, Salgótarján a legolcsóbb, ahol egy ekkora lakás 6 millió forintos áron szerepel a kínálatban

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: valamennyi nagyvárosban megvehetik első garzonlakásukat a fiatalok hitelre vagy állami támogatásokkal, ha rendelkeznek az ingatlan értékének 30 százalékát kitevő önrésszel és a jövedelmük eléri az átlagos megyei nettó fizetés 80 százalékát.

Fizetések, lakásárak, százalékok

Az elemzésből kiderül, hogy az idei év első háromnegyedében a hivatalos KSH-adatok szerint a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagfizetések a fővárosban voltak a legmagasabbak, meghaladták a havi 328 ezer forintot, a legalacsonyabb bért pedig a Szabolcs-Szatmár-Beregben élők kapták, közel 181 ezer forintot.

 • A budapestieknek a nettó átlagfizetésük 37 százalékát vinné el a money.hu kalkulációi szerint – legkedvezőbb, végig fix törlesztésű 20 éves futamidejű lakáshitel havi részlete.
 • Debrecenben a megyei átlagfizetés 39 százalékára lenne szükség,
 • Kecskeméten 35 százalék.
 • Kaposváron 30 százalék alatti ez a mutató.
 • Salgótarjánban pedig 14 százalék.

Mire kell figyelni?

Fontos, hogy a lakáshitelből történő vásárlás esetén a legtöbb esetben a vételár 20-30 százalékával kell rendelkezni ahhoz, hogy a maradékot meghitelezze az adott bank. Szintén lényeges szabály, hogy a hitelfelvételre készülők a nettó jövedelmük maximum 50 vagy 60 százalékát fordíthatják hiteltörlesztésre. Veszélyes elmenni a falig, azaz a 50 vagy 60 százalékos korlátig, mert akkor nagyon feszítetté válik a családi költségvetés, azaz nem marad mozgástér előre nem látható kiadásokra.

Balogh László azt mondta, hogy az első lakásukat megvásárlók, ha már nevelnek gyermeket vagy terveznek gyermekvállalást, akkor az állami lakásprogramban elérhető kedvezményekkel csökkenthetik a kiadásokat. Példaként említette, hogy 2021-től a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében vásárolt lakásoknál az adásvétel után nem kell illetéket fizetniük az érintetteknek. A két gyermeket tervező vagy nevelő családok pedig már több mint egy éve igényelhetik az államilag támogatott, maximum 10 millió forintos lakáshitelt, aminek törlesztőrészlete alacsonyabb a piaci kamatozású hiteleknél.

(Borítókép: Debreceni a 224 lakásos Dóczy Lakópark 2017-ben. A zöldtetős kivitelben épülő három tömbben a leendő tulajdonosok négy méretben, 6 változat szerint 38-120 négyzetméteres alapterületű lakásokat választhatnak. Fotó: Oláh Tibor / MTI) • Vennék
 • Hírek