Kásler: A magyar hatóságok is elkezdik vizsgálni az ivermectint

000 1VK5KN
2020.12.07. 15:33

Magyarországon is elkezdik az ivermectin parazitaellenes gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát

– jelentette be hétfőn Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter. Az 1970-es években felfedezett, az ember- és állatgyógyászatban egyaránt alkalmazott gyógyszert az elmúlt harminc évben több mint 3 és fél milliárd ember használta, és jelenleg Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában 30-40, a koronavírus elleni hatékonyságát vizsgáló kutatás van folyamatban.

A miniszter közölte azt is, hogy a magyar klinikai vizsgálatban a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szintén hétfőn írta az Indexhez is eljuttatott közleményében, hogy

A JELENLEGI ISMERETEK ALAPJÁN SENKINEK NEM JAVASOLJA AZ EREDETI JAVALLATTÓL ELTÉRŐ ALKALMAZÁST.

Mint írják, az ivermectin jelenleg sem Európában, sem az USA-ban nem rendelkezik a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség kezelésére vonatkozó terápiás javallattal. Az ivermectin érvényben lévő humángyógyászati javallata egyes parazitafertőzések kezelésére vonatkozik – közölte az OGYÉI.

Mi is az az ivermectin?

Az ivermectin egy félszintetikus, makrociklikus lakton antibiotikum, melynek a vírusfertőzésre háromféle hatása van:

  • Képes teljesen blokkolni a vírus működését.
  • A gazdasejtbe jutva az importin α-1-β transzportfehérje komplexet gátolja, ami azért lényeges, mert ez a molekulacsoport felelős a vírus azon fehérjéinek sejtmagba juttatásáért, melyek a fentebb említett módon képesek kikapcsolni a sejt interferonkaszkádját kódoló géneket.
  • A molekula külső felszíne zsíroldékony, azonban található benne egy pici, ionos jellegű öböl: ha két ivermectin egymással szembefordul, külső lipidburok és belső ionos mag képződik. A külső burok képes áthatolni a sejthártyán, mely egy lipid kettős réteg, az ionos mag pedig képes cinkionok szállítására, melyek a sejtbe jutva antivirális hatást fejtenek ki. 

(Borítókép: Egészségügyi személyzet tart a kezében egy palack ivermectint, amit a kolumbiai egészségügyben engedélyeztek koronavírus kísérleti kezelésére 2020. július 21-én. Fotó: Luis Robayo / AFP)