Maradt a jegybanki alapkamat

2020.12.15. 14:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem módosította a jegybanki alapkamat 0,6 százalékos szintjét és a kamatfolyosón sem változtatott – közölte honlapján a jegybank. Az MNB döntése megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A Monetáris Tanács előző ülésein is változatlanul hagyta a monetáris kondíciókat azóta, hogy a júliusi és a júniusi ülésen is 15-15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely ezt megelőzően 2016. május 25. óta 0,9 százalékon állt.

A tanács a novemberi ülés után kiadott közleményében megjegyezte: a jelenlegi, gyorsan változó környezetben kiemelten fontos, hogy a rövid oldali hozamok biztonságos távolságban maradjanak a nulla közeli tartománytól. Folyamatosan értékelik a beérkező adatokat, kiemelt figyelemmel követik a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartósságát, valamint a pénzpiaci folyamatok lehetséges inflációs hatásait.

Ha az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására

– közölte az MNB. Ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn – írta korábban a jegybank.

Az MNB kedden teszi közzé a decemberi Inflációs jelentés fő számait is, amelyről a későbbiekben beszámolunk.