BKV-Swietelsky-vita: újabb dátum a megállapodásra

2020.12.16. 10:03

Többször is beszámolt róla az Index, hogy konfliktus alakult ki – konkrétan 18 milliárd forintnyi többletkövetelés miatt – a Budapesti Közlekedési Vállalat és a 3-as metró középső szakaszának felújítását végző cég, a Swietelsky között. A kivitelezőnél személyi változások történtek, aminek hátterében a megegyezés előremozdítása lehet, adta hírül a Világgazdaság. 

A gazdasági portál információ szerint az osztrák anyavállalat, a Swietelsky AG úgy döntött, hogy az eddigi kettő helyett Christian Hild személyében egy ügyvezető igazgatója lesz decembertől a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-nek. Nagy valószínűséggel így szeretné a cég a nagyjából egy éve húzódó elszámolási vitát lezárni, ám ezt nem erősítette meg a lap kérdésére. 

A cégvezetésben történt változás óta folyamatos egyeztetések vették kezdetüket a BKV menedzsmentjével a konfliktus rendezése érdekében. A – legújabb – végső határidő, amit a BKV a megállapodásra kitűzött, december 23., ami most talán valóban a végső lesz, ám ha mégsem sikerül megegyezni, akkor az új közbeszerzési eljárás meghirdetésére is felkészült a Swietelsky. 

Az Index megírta, hogy már november 7-én lezárták az utasforgalmat a 3-as metró középső szakaszán, azóta a belvárosban buszokkal pótolják a metrókat. Az érintett állomások felújítása megkezdődött (ezt egy másik Swietelsky-leány, a Swietelsky Építő végzi), de a pályán azóta sem indult meg a munka.

Azt, hogy megegyezést szeretne mindkét fél, az is alátámasztja, hogy a BKV eddig nem lépett ki a szerződésből, ám felszólította a Swietelsky Vasúttechnikát, hogy vegye át a munkaterületet. Emellett a közlekedési vállalat a Világgazdaságnak optimistán nyilatkozott a tárgyalások újraindításáról, és elmondta, hogy terve szerint januárban elkezdődhet a kivitelezés. 

Kapcsolódó

Tarlós István feljelenti Hadházy Ákost, aki szerint a volt főpolgármesternek inkább börtönben van a helye

Hadházy Ákos arról írt, hogy az Orbán-kormány és a Tarlós-féle városvezetés „arcátlanul csalt” a 3-as metró közbeszerzési eljárása ügyében.