Három és fél milliárdból újítják fel a Zugligeti Libegőt

2020.12.16. 10:08
Már a szakbizottság előtt az idén 50 éves Libegő felújítására kiírt közbeszerzési pályázat. A tervek szerint a megújuló Libegő négyüléses lesz, és kerékpárt is lehet majd szállítani rajta.

Az idén 50 éves zugligeti Libegő felújítására kiírt közbeszerzési pályázatot elbíráló bizottság már megküldte javaslatát véleményezésre a képviselő-testület jogi és ügyrendi bizottságának.

A pályázaton Európa két legnagyobb felvonóépítő cége, az MNT Systems Kft. a Leitner GmbH-val közösen, és a Doppelmayr Seilbahnen GmbH a Swietelsky Vasúttechnika Korlátolt Felelősségű Társasággal közösen pályázott.

  • Az előbbi pályázat összesített nettó árajánlati összege 3 595 845 000 Ft.
  • Az utóbbi pályázat összesített nettó árajánlati összege 4 297 000 000 Ft.

A bírálóbizottság mindkét pályázatot magas színvonalúnak és műszakilag is megfelelőnek találta, melyek közül az olcsóbbat javasolja elfogadásra

– derült ki a XII. kerület Indexnek küldött közleményéből. 

A Hegyvidéki Önkormányzat célja az idén 50 éves Libegő felújításával, hogy még népszerűbb használatával mérsékeljék az autós forgalmat és a környezeti terhelést a Normafán.

A felújított Libegő a tervek szerint a jelenleginél sokkal nagyobb számú, óránként több mint 1400 utast tud majd szállítani.

A négyülésesre tervezett Libegő alkalmas lesz kerékpár szállítására is, és kerekesszékkel közlekedők is kényelmesen utazhatnak vele.

Karácsony Gergely főpolgármester többször is egyértelművé tette egyetértését azzal kapcsolatban, hogy a Libegőt be kell vonni a kötöttpályás tömegközlekedési eszközök közé, s ehhez elengedhetetlen annak felújítása. A forrást a Libegő felújításához a kormány biztosítja.

A Pokorni Zoltán vezette önkormányzat bízik benne, hogy a Libegő felújítása a szerződés aláírását követően még 2021-ben elindulhat. A munkálatok előreláthatólag kevesebb mint két évig tartanak majd.