Közel 80 milliárdos üzletet zárt le a Richter

2021.01.07. 09:43

A Richter Gedeon Nyrt. lezárta a belga Janssen cég fogamzásgátló tapaszára kötött, több mint 78 milliárd forintos eszközvásárlási akvizíciót

– közölte a BÉT honlapján a gyógyszeripari vállalat. A Richter tavaly december 3-án jelentette be, hogy eszközvásárlási szerződést kötött a Johnson & Johnson kizárólagos tulajdonú leányvállalatával, a Janssen Pharmaceutica NV (Janssen) vállalattal, annak Evra márkanevű fogamzásgátló tapaszának forgalmazására az Egyesült Államokon kívüli piacokon – írja az MTI. A tranzakció zárásának feltételei teljesültek, így az lezárult, a portfólióbővítést a cég saját forrásból valósította meg.

Ez a megállapodás tovább erősíti a Richternek a nőgyógyászat területén betöltött globális szerepét, egyúttal meghatározó stratégiai előrelépést jelent társaságunk számára. A már meglévő hatóanyag-leadási módok, mint az orális fogamzásgátlás, a sürgősségi fogamzásgátlás és méhen belüli eszközök mellé ezúttal felsorakozik a tapasz is, aminek eredményeképpen a Richter a legszélesebb körű családtervezési eszközrendszert tudja kínálni a nők számára

– mondta Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke a tavalyi sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy jelentősen nő a cég nőgyógyászati termékekből származó árbevétele a következő években.

Mi is az az Evra?

Az Evra egy heti egyszeri használatra engedélyezett fogamzásgátló nők számára. Ez az első jóváhagyott transzdermális hormonális tapasz, valamint a fogamzásgátlás első, nem invazív formája, amely megfelelő használat esetén 99 százalékos hatékonyságot biztosít.

A társaság stratégiai célkitűzése, hogy nőgyógyászati árbevétele a jelenlegihez képest 60 százalékkal (250 millió euróval) növekedjen 2030-ig. A Richter régóta bővíti nőgyógyászati portfólióját: 1994-ben az árbevételének 8 százaléka származott a nőgyógyászati termékekből, 2019-ben ez már 35 százalék volt. Ezen belül 2019-ben csak a fogamzásgátló termékek 35 százalékot tettek ki, az innen származó bevételük 433,6 millió euró volt. A vállalat csaknem 12 ezer alkalmazottjából körülbelül ezer fő foglalkozik nőgyógyászati termékekkel.

Bogsch Erik közölte korábban azt is, hogy a tapasz globális értékesítéséből a belga cégnek 2020-ban 70-80 millió dolláros bevétele keletkezett az előzetes adatok szerint, és várakozása szerint az éves forgalom 90 millió dollár fölé is nőhet.

Ötévente hoz tető alá ekkora üzletet az Richter

Ilyeneket nagyjából ötévente tudunk tető alá hozni. Ezzel teljessé vált a fogamzásgátlási alternatívák spektruma: orális fogamzásgátlót, méhen belüli eszközt és most már tapaszt is fel tudunk mutatni a kínálatunkban

mondta az Indexnek adott interjúban Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. az egyik legnagyobb kelet-közép-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, valamint Latin-Amerikában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A vállalat konszolidált éves árbevétele 2019-ben mintegy 1,6 milliárd euró volt. A Richter 2020 első kilenc hónapjában konszolidáltan 84,3 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 36 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakához képest, árbevétele pedig 12,8 százalékos emelkedéssel 416,4 milliárd forint lett.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama – ami történelmi csúcs – 7680 forint, a legalacsonyabb 5200 forint volt.