Hatalmas fejlesztésbe fog a bajai zöldségfeldolgozó új tulaja

2021.01.11. 20:06

A magyar kormány 1,7 milliárd forintos támogatásával indít háromlépcsős beruházást a zöldségfeldozással foglalkozó Sugo Food Kft. Baján – adta hírül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A belga tulajdonú vállalkozás összesen 5,4 milliárd forintos beruházásának első eleme egy új tortilla chips gyártóüzem lesz a vállalat bajai székhelyén. A belga Roger & Roger csoport a 2020 és 2024 közötti időszakban összesen16 millió 500 ezer euró értékű fejlesztést tervez: a chips gyártó-csomagoló üzem mellett zöldség fagyasztósor- és fagyasztott termék-portfólióbővítést, továbbá egy új fagyasztó raktárépületet létesítését. 

A belga vállalatcsoport a mostani beruházással új közép-kelet-európai gyártóközpontot hoz létre Magyarországon, az alapanyagokat pedig a dél-alföldi mezőgazdasági termelőktől szerzi be. A tervek szerint a termékek 60 százalékát exportálják majd. 

Yves De Vinck, a Sugo Food Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a vállalat 2019-es megvásárlását követően 1 millió eurós befektetéssel sikerült életben tartani az üzemet és egyúttal 150 ember munkahelyét megtartani.  

A fejlesztés első fázisa, a 6 millió euróból kialakított és 50 új munkahelyet teremtő tortilla chips gyártóüzem februárban kezdi meg a működését.

A miniszter szerint a magyar élelmiszeriparban működő vállalatoknak és dolgozóiknak köszönhetően Magyarországon semmilyen ellátási probléma nem adódott, sőt a tavalyi év első 10 hónapjában további 8 százalékkal tudott növekedni az ágazat teljesítménye, és ma már 147 ezer embernek biztosítanak megélhetést az élelmiszeripari vállalkozások.  A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy a belga vállalatok már több mint 500 milliárd forintnyi beruházással rendelkeznek Magyarországon.

A vállalat tájékoztatása szerint, a Sugo Food Kft. elődje 1966-ban kezdte meg működését az állami tulajdonú "Mirelit" egyik gyáregységeként. A vállalat több tulajdonosváltáson is átesett, legutóbb 2019-ben. A belga érdekeltségű Greenyard vállalat ugyanis 2019-ig Greenyard Frozen Hungary Kft. néven üzemeltette a céget. A tulajdonosváltás hátterében a 2018-ban kirobbant európai lisztéria-botrány állt. Miután közel 30 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldséget visszahívott a vállalat, és meghalt 9 ember, végül nem indult nyomozás az ügyben, a céget viszont értékesítette a botrányba belebukó vállalat.

A Roger & Roger 2019 májusában vásárolta meg az akkor éppen bezárás előtt álló bajai üzemet - írta az MTI. A Roger & Roger egy snack-gyártó vállalat, amely 1999-ben alakult. A társaság a Dick-család tulajdona, akik a belga élelmiszeriparban fontos szerepet játszanak. A cég 2019-ben elért árbevétele konszolidáltan 158,76 millió euró volt, a foglalkoztatottak 2019-es záró létszáma 309. 2020 első 9 hónapjában a Roger & Roger bevétele 126,06 millió euró volt, a foglalkoztatottak létszáma pedig ugyanezen időszakban 326 volt.