Érdemes már most befizetni a nyaralásra

K EPA20200908059
2021.01.12. 06:15
Könnyen előfordulhat, hogy a koronavírus utáni korszakban mindannyian oltási könyvvel utazunk Európán belül is. Az biztos, aki klasszikus tengerparti nyaralást tervez a nyárra, most csapjon le a szálláshelyekre és az utazási irodák ajánlataira. Később, ki tudja, mi lesz.

Nem újdonság, az Index is hosszasan, több cikkben hangot adott a magyar turisztikai ipar koronavírus okozta szenvedéseinek. Ugyanakkor a totális kilátástalanságból átlépve a remény szakaszába, már látszik a fény az alagút végén – nem csupán a szektort lépviselő piaci szereplők, ugyanúgy az ügyfelek, vagyis a régóta utazni, nyaralni vágyók számára is.

Az utazási irodák – ha óvatosan és csökkentett kapacitással is –, az elmúlt hetekben már elkezdtek rendkívül kedvezőnek mondható előfoglalási akciókat hirdetni. Ilyen többek között a megszokott 40 százalékhoz képest a most 0 forintos előleggel foglalható utazások lehetősége

– mondta el az Indexnek Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke.

Az említett ajánlatok elsősorban a júniustól kezdődő nyári szezonra, a klasszikus tengerparti nyaralásokra szólnak. Ennek ellenére az első negyedévben, igaz nem jelentős számban, de érkeznek foglalások, főként:

  • Dubajba,
  • a Maldív-szigetekre,
  • a Dominikai Köztársaságba,
  • Zanzibárra
  • és Mexikóba,

mert sok más országgal ellentétben, ezeken a helyszíneken negatív teszttel fogadják a magyar turistákat is.

Most körülbelül harmadannyi az előfoglalások száma, mint általában az évnek ennek a szakaszában.

Bár még ez is néhány tízezer konkrét foglalást jelent. Most természetesen óvatosabbak a hazai utazási irodák, ezért egyelőre jóval kisebb kapacitást kötöttek le, mint egy normál üzleti évben. 

Ahogy közeledik a június, várhatóan egyre kevesebb lesz a kapacitás, így emelkednek az árak – teszi hozzá Molnár Judit. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a külföldi szállodákkal, utazási irodákkal, és már most látszik, a német kollégák egyre kötik le a nyári szállásokat, utazásokat, amely eredményezheti azt, hogy az idő előrehaladtával a pótlólagosan lekötött szolgáltatásokhoz már magasabb árakon lehet majd hozzájutni.

– érvel a MUISZ elnöke, hogy miért érdemes már most élni az előfoglalási kedvezményekkel.

Utazás csak oltási könyvvel?

A jelenlegi előfoglalások egyelőre csupán a klasszikus nyári szezonra korlátozódnak, mikorra már bízunk a járvány lecsengését hozó kellő átoltottságban. A MUISZ arra számít, hogy az év második felétől robbanásszerűen be fognak indulni az utazások, mert érezhetően benne van a levegőben az utazási kedv.

Amikor ez még fel sem merült, már akkor mondtam a munkatársaimnak, hogy a sárga oltási könyvhöz hasonlóra lehet számítani az Európán belüli utazások esetében is. Ez ugyanolyan természetes lesz, mint amikor Dél-Amerikába vagy Afrikába szervezünk utakat. Személy szerint nem lennék meglepve, ha hamarosan hasonló intézkedéseket hoznának a kormányok

– vetíti előre a közeljövő utazási forgatókönyveit Molnár Judit.

A MUISZ addig is azt tanácsolja, hogy

aki teheti és tud előre tervezni, jobban jár, ha már most, mielőbb lefoglalja a nyári külföldi nyaralását, amíg el nem fogynak a kedvező árú ajánlatok.

Ami szintén jó tanács az utazni vágyóknak, hogy minden esetben érdemes megkötni az útlemondási biztosítást is, ha esetleg az utazás előtt kiderülne, hogy valakinek mégis pozitív a koronavírus tesztje. Hiszen ebben az esetben az utas a betegség miatt nem tud részt venni az utazáson kategóriába esik, ezt pedig az útlemondási biztosítása fedezi.

Borítókép: Strandolók egy újranyitott tengerparti szakaszon a mexikói Yucatán-félszigeten fekvő Cancúnban 2020. szeptember 7-én. MTI/EPA-EFE/Alonso Cupul