Lakáspiaci legek 2020-ból

2021.01.14. 16:31

Rendhagyó év volt a 2020-as, a koronavírus-járvány teljesen átalakította a mindennapokat, a gazdaság különböző területeit, így a lakáspiacot is. Az ingatlan.com rendhagyó éves összegzésében a legérdekesebb tavalyi eseményeket gyűjtötte csokorba.

négyes.PNG
Fotó: ingatlan.com

Ház és lakás pár 100 ezerért

A legolcsóbb ingatlanok ligájában a házak között a csúcstartó egy romos vályogház a Borsod megyei Négyes településen. A Tiszától 8 kilométeres távolságra lévő, 60 négyzetméteres, másfél szobás ingatlant és a hozzá tartozó 600 négyzetméteres telket 300 ezer forintos áron dobta piacra a tulajdonosa. Ennek a dupláját, azaz 600 ezer forintot kért a hirdető 2020 legolcsóbb lakásáért, amely Salgótarjánban található, és még mindig eladó. Igaz, a 48 négyzetméteres, 1+2 félszobás ingatlanból még a fűtőtestek is hiányoznak.

Andrássy úti palota 5,84 milliárdért

Az ország legdrágább ingatlana egy Andrássy úti palota, a 2000 négyzetméteres, luxusfelszereltségű lakótér egy több mint 1000 négyzetméteres telken található. A tulajdonost képviselő ingatlanközvetítő közel 6 milliárd forintért hirdette meg tavaly, és egyelőre még nem kelt el.

andrássy.PNG
Fotó: ingatlan.com

Panel, négyzetméterenként majdnem 1 millióért

Meglepő, hogy a legdrágább panellakást nem a fővárosban adták el, hanem a Balaton partján. A siófoki Aranyparton lévő, felújított vízparti panelépület harmadik emeletén található 79 négyzetméteres lakást az egyik helyi ingatlaniroda hirdette meg, a vevő pedig 74 millió forintot, azaz négyzetméterenként majdnem 1 millió forintot adott érte. A panelpiacon extrém magas árat magyarázza, hogy a lakásnak van egy 40 négyzetméteres terasza, a háznak pedig közvetlen kijárata van a strandra.

Rekord az albérleteknél

Tavaly összesen több mint 540 ezer hirdetést adtak fel magánszemélyek és ingatlanközvetítők az ingatlan.com-on. Az eladó lakások piacán 430 ezer új hirdetés jelent meg, ami a koronavírus miatt nem számít rekordnak, az albérletpiac viszont csúcsot ért el. A külföldi turisták elmaradása miatt rengeteg, korábban rövid távra kiadott lakásba kerestek bérlőt a tulajdonosok. Ennek eredményeként tavaly több mint 115 ezer friss ajánlat jelent meg a hirdetési portálon, ami soha nem látott csúcsot jelent a legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál több mint két évtizedes történetében.

Eladások, expressz üzemmódban

A megtorpanó piacon a korábbinál hosszabb időbe telt egy lakás vagy ház értékesítése, a leggyorsabb eladások mégis egy napon belül megtörténtek. A fővárosban egy XXIII. kerületi, 200 négyzetméteres, felújítandó családi házat hirdetett meg tulajdonosa tavaly májusban 38,9 millió forintért, és kevesebb mint egy nap alatt értékesítette az ingatlant. A fővároson kívüli kínálatból egy hajdúböszörményi családi házat adtak el a leggyorsabban. A 110 négyzetméteres, 3 szobás házért 37 millió forintot szeretett volna kapni a gazdája, ami olyan kedvező ár volt, hogy az egyik júniusi délután feladott hirdetésre másnap 30 percenként jelentkeztek a vevőjelöltek, akik közül az egyik rögtön meg is vette.