Lengyelországban újra kinyithatnak a vendéglátósok és hotelek egy kompromisszum révén

2021.01.23. 14:04

Lengyelországban megállapodás születhet a kormány és a szolgáltatói szektorban működő vállalatok közt a korlátozások enyhítéséről – írja a napi.hu.

A kompromisszum annak köszönhetően születhet meg, hogy a cégek már egy ideje azzal fenyegetik a kormányzatot, hogy a büntetések dacára is kinyitnak nehéz gazdasági helyzetük miatt. 

Elsősorban a szállodák, a vendéglátóhelyek, illetve a szépségipari vállalkozások azok, amelyek a korlátozások enyhítéséért küzdöttek. 

Az elmúlt napokban a tiltakozók száma egyre inkább nőtt, és többen is kinyitották üzleteiket, amivel akár 30 ezer złoty (2,4 millió forint) értékű bírságot kockáztattak. 

A Lengyel Hotelek Gazdasági Kamarájának (IGHP) titkára, Marcin Mączyński a hétvégén jelentette be, hogy sikeres tárgyalásokat folytattak a kormány képviselőivel. 

A hatalom hozzájárult a szigorítások enyhítéséhez a gasztronómiai, a hotel- és a fitneszágazatokban, ugyanakkor új egészségügyi szabályozások bevezetését írták elő annak érdekében, hogy meggátolják a fertőzés terjedését. 

A fejlesztési, munkaügyi és technológiai miniszter helyettese, Olga Semeniuk részletezte: a január végéig hátralévő napokban kidolgozzák az új előírásokat. Ezek elsősorban a távolságtartást, a kézfertőtlenítők számát, illetve azt fogják szabályozni, hogy kiknek és hogyan kell majd felügyelniük a meglévő előírásokat.

A vállalkozók képviselői úgy nyilatkoztak, hogy hajlandóak alávetni magukat az új előírásoknak, ha ezért cserébe februárban ismét kinyithatják vállalkozásaikat csökkentett kapacitás mellett.

Ez utóbbi értelmében a szállodák a nyitáskor kezdetben csak szobáik felét adnák ki, az éttermekben pedig csak minden második asztal mellett foglalhatnának helyet a vendégek.   • Bérelnék
  • Személyi kölcsön