Matolcsy György reagált Varga Judit ingatlanhitelére

2021.02.09. 20:09

Meglehetősen nagy port kavart, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter a férjével több ingatlant és egy garázst is vásárolt egy XII. kerületi társasházban. No nem maga a tény, hogy ingatlant vásároltak, hanem az, hogy a nagyjából 200 millió forintos vételárhoz szükséges hitelhez csupán nyolcmillió forint önerővel rendelkeztek, míg a többi 192 millió forintot bankhitelből fizették – igaz, később 93 millió forintot előtörlesztettek.

Érthető ugyanakkor, hogy sokan furcsállták, hogy négyszázalékos önerő mellé ekkora bankhitelt tudtak felvenni. Ezt tette szóvá Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője is, aki azt a kérdést tette fel, hogy „Vizsgálja-e az MNB Varga Judit igazságügyi miniszter és férje ingatlanhitelét?”.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke pedig válaszolt a kérdésre. A válaszból kiderül, hogy az MNB, ha a törvény eltérően nem rendelkezik, ellátja a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá tartozó szervezetek, személyek és tevékenységek felügyeletét. A felügyeleti tevékenységeket helyszíni ellenőrzéssel, a rendszeres és rendkívüli adatszolgáltatásból származó adatok, az MNB részére megküldött dokumentumok, valamint a hivatalosan ismert tények ellenőrzésével és elemzésével végzi.

„Felügyeleti tevékenysége során az MNB kiemelt figyelmet fordít annak vizsgálatára, hogy a felügyelete alá tartozó intézmények működése megfelel-e a tevékenységüket szabályozó jogszabályok előírásainak” – írja Matolcsy György. – Így folyamatosan vizsgálja többek között a túlzott eladósodás megelőzését és megakadályozását célzó, a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014 (IX. 10) MNB rendelet előírásainak betartását is.”

Ugyanakkor a jegybank elnöke azt is hozzáteszi, hogy mintavétel alapján egyedi ügyekben is végez ellenőrzést, ám

az MNB banktitoknak minősülő adatokról nem adhat tájékoztatást törvényi felhatalmazás híján.